Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk soldat skadet i Afghanistan

Skuddskader etter gisselsituasjon ved den spanske ambassaden i Kabul.

 CRU-STYRKER AKSJONERTE MOT GISSELTAKERE:  Det norske Forsvaret bidro i en aksjon der afghanske sikkerhetsstyrker (CRU) gikk til angrep på gisseltagere i Kabul. En norsk soldat ble skadet i angrepet. Foto: REUTERS/Omar Sobhani
CRU-STYRKER AKSJONERTE MOT GISSELTAKERE: Det norske Forsvaret bidro i en aksjon der afghanske sikkerhetsstyrker (CRU) gikk til angrep på gisseltagere i Kabul. En norsk soldat ble skadet i angrepet. Foto: REUTERS/Omar Sobhani Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble en norsk soldat skadet da væpnede menn angrep den spanske ambassaden og et nærliggende gjestehus i Sherpoor-området av Kabul.

To spanske polititjenestemenn og fire afghanske soldater ble drept i angrepet der også tre angripere mistet livet etter en langvarig skuddveksling i den afghanske hovedstaden, ifølge Reuters.

Vurderer evakuering Ifølge Forsvaret skal nordmannen ha blitt skutt i beinet i kamp med angriperne. Soldaten behandles nå på et sykehus i Kabul og etter forholdene har han det bra, skriver Forsvaret i en pressemelding.

- Soldaten er under behandling og har fått god behandling av legene i Kabul. Vi vurderer nå fortløpende hvorvidt han må evakueres hjem til Norge, sier pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Dagbladet.

Soldaten var en av flere norske soldater som ble koblet inn i situasjonen for å stoppe angriperne sammen med afghanske sikkerhetsstyrker (CRU). Aksjonen skal etterhvert ha utviklet seg til en gisselsituasjon, ifølge Forsvaret.

- Det er afghanske CRU som håndterer denne typen sikkerhetshendelser i Kabul. Norske spesialstyrker har vært mentorer for CRU og jobbet tett med dem over flere år. Situasjonen ble såpass alvorlig at de norske soldatene ble satt inn for å bidra på samme tidspunkt som CRU ble involvert, forteller Stordal.

Taliban har påtatt seg ansvar  Taliban har tatt på seg ansvaret for aksjonen der to spanske tjenestemenn ble drept, ifølge den spanske avisa El Pais. 

Opprørsgruppas talsmann Zabiullah Mujahid skrev på Twitter kort tid etter angrepet at selvmordsbombere hadde pekt ut et gjestehus som mål fordi det befant seg «utenlandske okkupanter» der, melder NTB.

- Krigen fortsetter i godt tempo, skriver Mujahid.

Tolk også skadd Forsvaret ønsker ikke å bekrefte at Taliban er ansvarlige.

- Det ønsker vi ikke å spekulere i. Vi ser at Taliban har tatt på seg ansvaret, men om det stemmer vil den kommende etterforskningen vise. Dette er en afghansk sikkerhetssituasjon, som behandles som en uønska sikkerhetshendelse i Kabul. 

I tillegg til den norske soldaten fikk en afghansk tolk skader i ansiktet under angrepet. Tolken er tilknyttet det norske bidraget i landet.

Han har skader i ansiktet, melder Forsvaret om angrepet der ni sivile ble skadet før militæret fikk evakuert nabolaget rundt ambassaden og vertshuset.

Reuters skriver at totalt 49 mennesker ble evakuert som følge av angrepet.

Ustabilt i Afghanistan Denne uka ble også over 60 personer blitt drept i et Taliban-angrep mot flyplassen i Kandahar i det sørlige Afghanistan. 

- Situasjonen i Afghanistan er ekstremt ustabil, skrev den amerikanske ambassaden i en advarsel til sine borgere i dag. 

Etter at det Nato-ledede ISAF trakk seg ut, har afghanske styrker hatt store utfordringer med å slå tilbake mot Taliban.

I september inntok Taliban Afghanistans femte største by; den nordlige regionhovedstaden Kunduz.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media