Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk spionflymodell vekker oppsikt

Et norsk firma utvikler en ny type fjernstyrt spionfly med oppsiktsvekkende, nye egenskaper. Flyet kan bli brukt i jakten på ettersøkte personer som Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skrev det kjente, populærvitenskapelige tidsskriftet New Scientist onsdag.

- Jeg håper de finner Osama bin Laden før flyet vårt er på vingene, sier daglig leder Ragnvald Otterlei i firmaet SiMiCon. Firmaet har base i Kongsberg.

Otterlei er noe oppgitt over at New Scientist onsdag skrev at den norske oppfinnelsen snart vil bli satt inn i USAs jakt på den terrorettersøkte Osama bin Laden i Afghanistan. Plutselig hadde han journalister på tråden i ett sett, og syntes forbindelsen til terrorjakten ble svært overdrevet.

Kan ta fem år

- Det er de første testene av delmodeller av flyet som er gjort, og ikke de siste testene, presiserer Otterlei overfor NTB. Han sier det kan ta fem år før det pilotløse flyet er klart til bruk.

Systemutvikleren legger imidlertid ikke skjul på at utsiktene er spennende, og at militæravdelinger kan bli svært aktuelle kunder når produktet er klart.

- Vi har mye kontakt med Forsvaret i forbindelse med dette arbeidet, sier Otterlei, som understreker at det er oppfinneren Geir Glomstad i SiMiCon som kom opp med ideen for snart ti år siden.

Vi har brukt mye tid, men ikke så mange penger på den vitenskapelige videreutviklingen av systemet, sier Otterlei.

Klare fordeler

Den norske modellen skal ha klare fordeler framfor de pilotløse spionflyene som har vært brukt i krigen mot terror i Afghanistan. Men de eksisterende modellene er langt fra perfekte.

- Vi har klart å kombinere flyets og helikopterets egenskaper i en og samme maskin. Det betyr at den kan lette og lande som et helikopter, og stå stille i luften mens det overvåker bakken eller sjøen. Helikopterrotoren kan trekkes inn i en ving, slik at maskinen blir til et fly som kan bevege seg hurtig til og fra oppdraget. Det betyr at dette overvåkingsflyet får stor rekkevidde, forklarer Otterlei.

- Et veldig opplagt bruksområde vil være overvåking til sjøs, for eksempel i fiskerisammenheng. I og med at denne maskinen ikke trenger rullebane, er den egnet for bruk fra båt, påpeker Otterlei.

Bestått

Delmodeller av flyet har bestått de første testene i vindtunnel ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, i Trondheim. Testene bekreftet at flyet er stabilt og manøvrerbart både når rotoren er ute, når den er trukket inn og i overgangen.

Vanlige fjernstyrte fly trenger rullebane, de er trege, og kan ikke stå stille i luften. Men alle disse problemene kan nå bli historie, takket være Kongsberg-firmaet.

Pilotløse fly får mye av æren for de lave tapstallene på amerikansk og britisk side i Afghanistan, og vil trolig få en stadig viktigere rolle i moderne krigføring.

Det er foreløpig ikke bygget noen prototyp i full størrelse av den norske modellen, som har fått navnet SiMiCon Rotor Craft (SRC).

(NTB-Martin Gaarder)

Hele Norges coronakart