Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk spionjakt i amerikansk Stasi-arkiv

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Overvåkingspolitiet har kontaktet den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA for å få opplysninger fra et hemmelig Stasi-arkiv. Amerikanerne sikret seg i 1990 Øst-Tysklands arkiv over spioner i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvåkingssjef Per Sefland utelukker ikke at det kan være interessante opplysninger om nordmenn i Stasi-arkivet CIA har slått kloa i.

- Arkivet og det at CIA og amerikanerne sitter på opplysninger er ikke ukjent for oss, sier overvåkingssjef Per Sefland. Overfor Dagbladet bekrefter Sefland at Politiets overvåkingstjeneste har iverksatt undersøkelser, men han vil ikke si hvilke etterforskningsmessige skritt politiet har gjort.

Norske spioner?

Etter det Dagbladet får opplyst har spionjegerne i overvåkingspolitiet allerede vært i kontakt med amerikanerne, for å få klarlagt om eventuelle norske Stasi-spioner er navngitt i arkivet.
Opplysningene om det hemmelige arkivet ble kjent etter at tre tidligere Stasi-spioner ble arrestert i Washington for kort tid siden.

Journalister fra ukemagasinet Der Spiegel har avslørt at amerikanerne selv må være i besittelse av et omfattende og hittil ukjent arkiv fra Stasis tjeneste for utenlandsspionasje.

Overlatt CIA

Da DDR-staten ble avviklet i løpet av vinteren 1989- 90 og i månedene fram til gjenforeningen i oktober, ble spionene selv satt til å ødelegge sine voldsomme samlinger med dokumenter. De ble sendt til Roedernstrasse i Øst-Berlin, hvor alt skulle brennes.

Der ble store deler av materialet i stedet overlatt folk fra CIA. Operasjon «Rosewood» gikk ut på å sikre seg mest mulig av verdi - foran nesa på de tyske etterretningskollegene.

Hele Norges coronakart