Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk spionskip avslører russerne

Det var russiske våpen som senket «Kursk» og ikke en kollisjon med et annet fartøy. Det avslører etterretningsmateriale blant annet fra det norske spionskipet «Marjata».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- «Kursk» sank som følge av en eksplosjon som må relateres til et russisk våpensystem, mest trolig en torpedo. Det sa Forsvarets pressetalsmann Kjell Grandhagen ved Forsvarets overkommando til Dagbladet i går kveld.

Opplysningene som det norske Forsvaret nå går ut med, står i direkte motstrid til det Russlands forsvarsminister Igor Sergejev sa på russisk fjernsyn i går kveld. Her gjentok han at «Kursk» sank etter en kollisjon med et fartøy på omtrent samme størrelse som ubåten.

- Dette er intern russisk propaganda, sier øverstkommanderende Einar Skorgen i Forsvarskommando Nord-Norge.

- Ingen indikasjon

Ifølge pressetalsmann Kjell Grandhagen er det absolutt ingen indikasjoner på at et fartøy, russisk eller vestlig, støtte sammen med «Kursk».

- Vi har konkludert med at det inntraff to eksplosjoner. Den første var den minste, og må relateres til et russisk våpensystem. Det er altså en mulighet for at den andre, og langt større eksplosjonen, som inntraff to minutter seinere, kan ha sammenheng med den første. En mulighet er at det oppsto en brann som utløste eksplosjon nummer to, sier Grandhagen.

Har kontroll

Eksperter i det norske Forsvaret har i ti døgn jobbet intenst med å analysere data fra «Marjata» og andre informasjonssystemer.

Grandhagen ønsker ikke å opplyse hvilke. Trolig dreier det seg om bøyer, lyttekabler og radar. Han legger imidlertid ikke skjul på at Norge og USA har utvekslet informasjon.

Ifølge Grandhagen har man sammenliknet informasjon fra de forskjellige systemene og slik kunnet danne seg et bilde av hva som skjedde.

- Alt materialet er ikke ferdiganalysert. Det er et meget møysommelig arbeid, sier Grandhagen.

Heller ikke jordskjelvmålingene fra Norsar støtter teorien om at «Kursk» kolliderte med et fremmed fartøy.

- Frekvensen i rystelsene vi målte tyder på to eksplosjoner, hvorav den siste var kraftigst. Målingene viser en skarp puls slik vi pleier å registrere ved store eksplosjoner, sier Frode Ringdal i Norsar.

Den teorien de fleste eksperter heller til, er at en eksplosjon i torpedorøret i baugen på «Kursk» forårsaket havariet. Fartøyet stupte deretter mot havbunnen før flere av de 28 torpedoene om bord eksploderte og forårsaket de massive skadene som er registrert.

Britiske etterretningskilder sier at «Kursk» øvde på utskyting av torpedoer under den store manøvren i forrige uke.

Skutt i senk

Men det spekuleres også blant russiske journalister i Murmansk på at den første eksplosjonen var en torpedo avfyrt av den russiske slagkrysseren «Peter den store» som ved en grusom feil rammet «Kursk».

- Ut fra vårt materiale er vi ikke i stand til å konkludere med om den første eksplosjonen skjedde inne i ubåten eller på utsiden, sier Grandhagen.

«Peter den store» - «Pjotr Velikij» på russisk - deltok i den store marineøvelsen sammen med «Kursk». Søndag var den på vei inn til Murmansk da den ble kalt tilbake til ulykkesstedet. «Peter den store» tjener nå som russisk kommandoskip på havaristedet.

- De amerikanske ubåtene eller andre overvåkingsfartøy vil kunne registrere torpedoer i vannet selv om de er relativt langt unna, sier den anerkjente militæreksperten John Pike i Federation of American Scientist til Dagbladet.

OVERVÅKER: Det norske etterretningsfartøyet «Marjata» var bare 20 kilometer unna da «Kursk» sank. Opplysniongene fra «Marjata» og andre informasjonssystemer kaster nå lys over årsaken til at ubåten gikk til bunns med 188 mann ombord.