Norsk spionskip ble beskutt av russisk fregatt

Forsvaret valgte å holde det skjult. CIA betalte.

MARJATA:  De norske etterretningsfartøyet Marjata ble i 1999 beskutt av russisk fregatt. Foto: Scanpix
MARJATA: De norske etterretningsfartøyet Marjata ble i 1999 beskutt av russisk fregatt. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det norske spionskipet Marjata ble beskutt av en russisk fregatt da det våren 1999 tok seg inn i et russisk øvingsområde i Barentshavet. Dette valgte Forsvaret å holde skjult.

Den dramatiske hendelsen er en av flere som omtales i boken «Spionbasen - Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge», skrevet av NRK-journalisten Bård Wormdal.

Norge var på forhånd varslet om den russiske Nordflåtens marineøvelse, men det norske spionskipet satte likevel kursen rett mot et av ildmålene russerne hadde oppgitt.

Først etter gjentatte advarsler over radio og flere raketter med voldsom kraft hadde slått ned like bak akterenden på Marjata, fjernet det norske spionskipet seg fra øvingsområdet. Forsvaret valgte å holde tett om den dramatiske hendelsen.

På oppdrag fra USA Wormdal forteller i boken om hvordan norske fartøy helt siden 1950-tallet på oppdrag fra amerikansk etterretning har drevet omfattende spionasje mot russiske mål.

Etter først å ha utstyrt norske fiskere med fotoapparat og lytte- og peileutstyr, bygde norsk etterretning i 1955 sitt første spionskip, kamuflert som en fiskeskøyte. De etablerte også et rederi som skalkeskjul.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer