Norsk sprit blir svensk

Det svenske selskapet Ratos tar kontrollen over den norske spritproduksjonen i selskapet Arcus. Men akevitten skal fortsatt være norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenskene har kjøpt aksjene til Sucra og eier nå 85 prosent av Arcus. Hoff Norske Potetindustrier og konsernets ledelse eier resten av aksjene.

Senterpartiets stortingsrepresentant Eli Sollied Øveraas er ikke særlig begeistret over at norske edle dråper nå eies av svenskene.

Dårlig næringspolitikk

– Dette er jo en trend vi har sett de siste årene som vi ikke er så glad i. Først gjør man om et statlig selskap til AS, så blir det privatisert og til slutt solgt til utlandet, sier Øveraas til Avisenes Nyhetsbyrå.

Hun sier Senterpartiet er opptatt av norsk eierskap og at de ikke synes det er god næringspolitikk når man bygger opp bedrifter i Norge for så å selge dem ut av landet.

Uansett eierskap håper Øveraas at Arcus vil opprettholde produksjonen i Norge og fortsette å bruke norske poteter i fremstillingen av sine kjente akevitter og andre produkter.

Satser norsk

På det siste punktet er Øveraas på linje med styreleder i Hoff Norske Potetindustrier, Ole Festad Lund. Han er ikke bekymret for at innholdet på flaskene skal bli mindre norsk i fremtiden.

– Vår intensjon er å fortsette å bruke norske poteter, og så vidt jeg forstår ønsker også de nye eierne det. Ratos synes vi har en rekke interessante varemerker, og i produksjonen av disse inngår norsk potetsprit, sier Lund til ANB.

I forbindelse med det svenske oppkjøpet, har Hoff økt sin eierandel i Arcus fra 7,7 til 9,9 prosent, og styrelederen sier det ikke er aktuelt å selge seg ut.

– Snarere tvert imot. Vår stilling er blitt styrket, og vi er i en posisjon hvor vi kan påvirke. Det vil heller være aktuelt å kjøpe oss ytterligere opp i selskapet, sier han.

Var statseid

I tillegg til Sucras eierandel, har Ratos også kjøpt opp aksjer fra flere småaksjonærer. Dermed har svenskene skaffet seg kontrollen over Arcus, som produserer, importerer og eksporterer vin og brennevin for Vinmonopolet.

Fram til 2001 var Arcus eid av staten, men det året ble to tredeler av aksjene solgt til det private selskapet Sucra. To år senere solgte staten seg helt ut av Arcus.

(ANB)