Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk stalinisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang rumler det litt i Josef Stalins balsamerte legeme. Kunstneren Lene Berg har fått et bastant nei til prosjektet hvor hun vil dekke fasaden på Folketeaterbygningen med bilder av Stalin og Picasso. Partisekretær Martin

Kolberg sier nei på vegne av huseieren Arbeiderpartiet

og han får helhjertet støtte av byrådsleder Erling Lae fra Høyre. Selv sjefen for Småflaskemuseet, eiendomsbaronen Christian Ringnes, mener eierens rett må gå foran ytringsfriheten.

Den offisielle begrunnelsen er at folk flest ikke vil forstå prosjektets anti-stalinistiske tendens. Andre vil nok mene at ironien stikker dypere enn det. Folketeaterbygningen var i tiår etter tiår hovedkvarter for Arbeiderpartiet og tilliggende herligheter som Arbeiderbladet (nå Dagsavisen). Arkitekturen er ikke ulik praktbygg i Moskva fra en viss periode. Her styrte partisekretær Haakon Lie med så stram og smellende pisk at parallellen til kaderpartiet var følbart. Et portrett av Stalin på denne husfasaden vil være en passende og meget talende kommentar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media