Kriminalitet

Norsk statsborger dømt til døden

En 54 år gammel norsk statsborger ble i dag dømt til lovens strengeste straff i Somaliland - dødsstraff.

DØDSDØMT: Her i det norsk-finansierte piratfengselet i Somaliland, sitter den norske statsborgeren Saad Jidre. I dag ble han dømt til døden for overlagt drap. Foto: Tony Karumba / AFP / NTB
DØDSDØMT: Her i det norsk-finansierte piratfengselet i Somaliland, sitter den norske statsborgeren Saad Jidre. I dag ble han dømt til døden for overlagt drap. Foto: Tony Karumba / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere måneder med usikkerhet og fortvilelse, ble 54 år gamle Saad Jidre fra Oslo, i dag dømt til døden i Hargeisa tingrett i den selverklærte republikken Somaliland på Afrikas Horn.

Litt over klokka 06.00 i dag, ble Saad Jidre hentet ut av det norskfinansierte pirat-fengselet i Hargeisa.

- Rundt 25 bevæpnede menn tok Saad Jidre med til dommerens kontor, forteller hans norske bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Menneskerettigheter

- Det er vanskelig å se større brudd på menneskerettighetene, enn det vår klient her har blitt utsatt for. Han blir revet ut av fengselscella og kjørt med militær eskorte til en dommer. Uten forvarsel, og uten advokat til stede, får han lest opp en dødsstraff, sier advokat John Christian Elden som sammen med Bouras bistår 54-åringen.

- Vi har vært i kontakt med Jidres advokat i Somaliland, Abdirahman Mohamed Mohamoud, og vi skal nå forsøke å anke dommen inn for en høyere domstol, sier Farid Bouras.

«Skutt, når som helst»

Samtidig understreker Bouras at en anke i Somaliland ikke er det samme som å anke en dom fra en norsk tingrett inn for lagmannsretten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer