Kriminalitet

Norsk statsborger dømt til døden

En 54 år gammel norsk statsborger ble i dag dømt til lovens strengeste straff i Somaliland - dødsstraff.

DØDSDØMT: Her i det norsk-finansierte piratfengselet i Somaliland, sitter den norske statsborgeren Saad Jidre. I dag ble han dømt til døden for overlagt drap. Foto: Tony Karumba / AFP / NTB
DØDSDØMT: Her i det norsk-finansierte piratfengselet i Somaliland, sitter den norske statsborgeren Saad Jidre. I dag ble han dømt til døden for overlagt drap. Foto: Tony Karumba / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere måneder med usikkerhet og fortvilelse, ble 54 år gamle Saad Jidre fra Oslo, i dag dømt til døden i Hargeisa tingrett i den selverklærte republikken Somaliland på Afrikas Horn.

Litt over klokka 06.00 i dag, ble Saad Jidre hentet ut av det norskfinansierte pirat-fengselet i Hargeisa.

- Rundt 25 bevæpnede menn tok Saad Jidre med til dommerens kontor, forteller hans norske bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Menneskerettigheter

- Det er vanskelig å se større brudd på menneskerettighetene, enn det vår klient her har blitt utsatt for. Han blir revet ut av fengselscella og kjørt med militær eskorte til en dommer. Uten forvarsel, og uten advokat til stede, får han lest opp en dødsstraff, sier advokat John Christian Elden som sammen med Bouras bistår 54-åringen.

OPPRØRT: Advokat John Christian Elden er opprørt over dommen i Somaliland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPRØRT: Advokat John Christian Elden er opprørt over dommen i Somaliland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har vært i kontakt med Jidres advokat i Somaliland, Abdirahman Mohamed Mohamoud, og vi skal nå forsøke å anke dommen inn for en høyere domstol, sier Farid Bouras.

«Skutt, når som helst»

Samtidig understreker Bouras at en anke i Somaliland ikke er det samme som å anke en dom fra en norsk tingrett inn for lagmannsretten.

- Virkeligheten er at Saad Jidre risikerer å bli skutt når som helst. Er vi heldige, blir det akseptert at saken blir prøvd for en høyere domstol. Men de signalene vi har fått fra Somaliland, tydere på at det er et sjansespill. Vi frykter for hans liv, sier Bouras.

Advokatene Elden og Bouras har også vært i kontakt med justisministeren i Somaliland, Mustafa Mahamud Ali, og forsøkt å forklare at Saad Jidre er utsatt for et komplott.

- En skandale

- Det er fullstendig uhørt og en komplett skandale, at en rett dømmer vår klient til døden for overlagt drap. Saad Jidre ble angrepet uten grunn, og han forsvarte seg før han klarte å komme seg i sikkerhet, sier bistandsadvokat Bouras.

SKANDALE: Bistandsadvokat Farid Bouras mener dødsdommen mot Saad Jidre er en komplett skandale. Foto: Advokatfirmaet Elden
SKANDALE: Bistandsadvokat Farid Bouras mener dødsdommen mot Saad Jidre er en komplett skandale. Foto: Advokatfirmaet Elden Vis mer

- Hvordan har Saad Jidre tatt imot dødsstraffen?

- Han er fullstendig knust og fryktelig lei seg. Han er livredd for å bli skutt, sier Bouras.

Den 54 år gamle norske statsborgeren har tidligere fortalte til Dagbladet at han visste hvem mannen som angrep ham var, men at de ikke hadde noen relasjon.

Rik familie

- Mannen som Saad Jidre nå er dømt for å ha drept, døde flere timer etter at han skal ha angrepet Jidre. Det er ikke lagt fram noe bevis som dokumenterer at basketaket mellom Jidre og avdøde hadde noe med dødsfallet å gjøre, sier bistandsadvokat Bouras.

- Problemet er at avdøde kommer fra en velstående og innflytelsesrik familie i Hargeisa. Vår opplevelse er at hans familie har presset på, og brukte sine kontakter for å få Saad Jidre dømt, sier advokaten til Dagbladet.

Overlagt drap

Sammen med den lokale advokaten i Somaliland har Saad Jidres norske advokater arbeidet tett med den norske ambassaden i Kenya, som er sideakkreditert til Somaliland.

- Norske utenriksmyndigheter har bistått på en utmerket måte, men heller ikke de har nådd fram, sier bistandsadvokat Farid Bouras.

Etter pågripelsen, siktelsen og deretter tiltalen om overlagt drap startet rettssaken mot Saad Jidre 2. pinsedag i Hargeisa tingrett. Rettsforhandlingene har flere ganger blitt avbrutt og utsatt.

Påtalemyndigheten i Somaliland mente at den norske statsborgeren med overlegg hadde drept en yngre mann.

- Selvforsvar

Jidre, som de siste 25 åra har vært norsk statsborger, og har adresse i Oslo, har en helt annen forklaring enn hva påtalemyndigheten i Somaliland har lagt til grunn.

- Om kvelden den 4. april, ved 21-tida, mens jeg var på ferie i Somaliland., ble jeg uten forvarsel angrepet, fortalte Jidre til Dagbladet i et telefonintervju fra fengselet i Hargeisa i juni i år.

- Plutselig, uten forvarsel ble jeg angrepet på gata. Han sparket og slo, mens jeg forsøkte å beskytte meg. Til slutt klarte jeg å få fram en sprayboks, som jeg hadde kjøpt på Clas Ohlson i Oslo. Jeg trodde det var pepperspray, men den lille sprayboksen heter forsvarsspray og kostet 159 kroner i butikken. Til slutt kom jeg meg bort og i sikkerhet, fortalte 54-åringen til Dagbladet.

BRUKTE SPRAY: Etter først å ha blitt angrepet, forsvarte Saad Jidre seg med denne forsvarssprayen kjøpt i Nogre. Nå er han dømt til døden, for overlagt drap i Somaliland.
BRUKTE SPRAY: Etter først å ha blitt angrepet, forsvarte Saad Jidre seg med denne forsvarssprayen kjøpt i Nogre. Nå er han dømt til døden, for overlagt drap i Somaliland. Vis mer

Noen timer seinere, ved 05-tida natt til søndag 5. april kom politiet på døra til familiens bolig i Hargeisa.

- De anklaget meg for drap, og kastet meg i fengselet. Her har jeg vært siden, fortalte Saad Jidre på telefon til Dagbladet i juni i år.

Norsk fengsel

Fram til i dag har han sittet fengselet i Hargeisa fengsel i Somalilands hovedstad. Et fengsel som norske og danske myndigheter finansierte, og hvor pirater som har blitt tatt for å borde skip, ble plassert.

Dagbladet har forgjeves søkt kontakt med dommer Abdi-Qawdhan Abdi, som er leder for tingretten i Hargeisa. Abdi har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Vi vurderer nå sende bistandsadvokat Farid Bouras til Somaliland for å bistå den lokale advokaten, Abdirahman Mohamed Mohamoud, slik at Saad Jidre får best mulig hjelp, sier advokat John Christian Elden.

Saad Jidre har barn bosatt i Norge. Bistandsadvokat Farid Boras bekrefter at familien er orientert om dødsdommen.

UD anmoder

- Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk statsborger skal ha blitt dømt til døden i Hargeisa. Ambassaden i Nairobi har ytt konsulær bistand i saken, sier pressetalsperson Ragnhild Simenstad i UD.

- På generelt grunnlag kan opplyses at i saker der norske borgere blir idømt dødsstraff, vil norske myndigheter engasjere seg for å anmode om at straffen ikke fullbyrdes. Dette vil være i tråd med norske myndigheters globale engasjement i arbeidet mot dødsstraff, sier Simenstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer