- Norsk statsborger drept i Somalia

Mannen var angivelig soldat i islamistbevegelsen al-Shabaab.

al SHABAAB: Den norske statsborgeren skal ha kjempet som en del av gerilja al Shabaab i Somalia. Her fra en parade i Mogadishu. Foto: REUTERS/Feisal Omar/Scanpix.
al SHABAAB: Den norske statsborgeren skal ha kjempet som en del av gerilja al Shabaab i Somalia. Her fra en parade i Mogadishu. Foto: REUTERS/Feisal Omar/Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En norsk-somalisk mann skal være drept i Somalia. Mannen kom til Norge som flyktning, og fikk etter hvert norsk statsborgerskap. Etter flere år her i landet, dro han tilbake for å kjempe for al-Shabaab, melder NRK. Han skal ha vært i Somalia i ett års tid da han ble drept.

- Han har bodd i Oslo-området. Her har han blitt rekruttert, sannsynligvis gjennom internett. Ifølge mine tall kjemper fire norske statsborgere for organisasjonen, sier Stig Jarle Hansen, forsker ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.
Ukjente omstendigheter Etter det Hansen kjenner til, er det første gang en norsk statsborger er drept i kamp for al-Shabaab. Omstendighetene er ikke kjent, og heller ikke når mannen skal ha blitt drept.

Internett blir brukt aktivt for å rekruttere personer til å kjempe på gruppens side, ifølge Hansen.

- Dette er et lite problem i Norge, men nå er det viktig at vi fremmer dialog som motvirker radikalisering mot for eksempel somaliere eller andre grupper som kan være utsatte, sier Hansen.
Al-Shabaab-militsen består av flere tusen soldater, og de har erklært full støtte til terrornettverket al-Qaida.
NTB