Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk statsborger sporløst forsvunnet i Usbekistan

Frykter han blir torturert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Usbekeren Daniel Anderson kom til Norge på nittitallet og har i mange år vært norsk statsborger. I fjor forsvant han, da han skulle besøke sin syke mor i fødelandet.

I Norge skal Daniel Anderson ha vært en del av det eksil usbekistanske miljøet - som blant annet har kritisert myndighetene i Usbekistan.

Anderson som de siste åra har bodd på Furuset i Oslo, reiste i fjor til Usbekistan. Dagbladet får opplyst at Anderson skal ha fått meldinger fra hjemlandet om at hans mor var alvorlig syk.

UD får ikke svar Etter at Anderson kom til Usbekistan forsvant han. Det siste sikre livstegnet fra Anderson skal ha vært i fjor vår.

- Utenrikstjenesten arbeider fortsatt med å søke å få klarhet i hva som kan ha skjedd med vedkommende, sier pressetalskvinne Veslemøy Lothe Salvesen i UD.

Dagbladet får bekreftet at UD allerede i september i fjor ble varslet om forsvinningen av advokat Trond Olsen Næss.

- Våre henvendelser direkte til myndighetene i Usbekistan og via deres ambassade i Moskva har foreløpig ikke blitt besvart, sier Veslemøy Lothe Salvesen.

Samtidig vedgår UD at de har erfaring med at norske borgere som returnerer til en region eller land de har opprinnelse fra, og blir fengslet der, ikke uten videre anses som norske borgere hos sine tidligere hjemlands myndigheter.  

- Dette kan medføre at norske myndigheter ikke blir gjort kjent med fengslinger eller får tilgang til vedkommende, sier Veslemøy Lothe Salvesen.

- Verste regime Advokat Trond Olsen Næss reagerer med vantro på det han oppfatter som unnfallenhet fra Utenriksdepartementet.

- Dersom det stemmer at UD bare har sendt henvendelser til usbekiske myndigheter som ikke er besvart, og ikke har tatt andre grep, viser det en unnfallenhet som særlig nordmenn med utenlandsk bakgrunn må merke seg, sier advokaten.

- Det er mer enn ett år siden jeg varslet UD. Dette er ingen regulær konsulærsak fordi vi står overfor et av de verste regimer i verden når det gjelder brudd på menneskerettigheter.

- Saken burde vært løftet opp på politisk nivå for lenge siden. Vi har et Stortinget som innkaller Telenor og statsråden for at de skal forklare seg om korrupsjon ved kjøp av usbekiske telelisenser. Det sammen engasjementet må vises for å hindre tortur av en nordmann som sitter i usbekisk fengsel, sier Trond Olsen Næss.

Olsen Næss og det usbekiske miljøet i Norge frykter at Daniel Anderson blir torturert og holdes innesperret i Usbekistan.    

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!