Norsk sted hylles av BBC

Turistene blir ikke lei av norske fjorder og fjell. Nå er det et nytt sted som vekker oppsikt i utlandet.

KJEÅSEN: Utsikt fra Kjeåsen til Eidfjord. Foto: ThomBal / Shutterstock / NTB
KJEÅSEN: Utsikt fra Kjeåsen til Eidfjord. Foto: ThomBal / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britiske BBC har nemlig skrevet en lang reisereportasje om Kjeåsen, som ifølge dem er kjent for å være et av de mest utilgjengelige stedene i Norge.

- Og mens det å komme seg opp hit er et vilt eventyr i seg selv, er det utsikten fra toppen som virkelig tar pusten fra deg, skriver den britiske reisejournalisten Anthony Ham.

Reportasjen er en del av en serie som omhandler verdens mest bemerkelsesverdige veier, hvor veien til Kjeåsen altså er del av den uformelle kåringen.

Kjeåsen ligger på en fjellhylle 530 meter over Hardangerfjorden. I den første sesongen av NRK-programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», fulgte statskanalen Bjørg Wiik, som da bodde alene på gården.

Befolket fra tidlig 1500-tall

Det var lenge vanskelig å komme seg til Kjeåsen, og den eneste veien opp var å begi seg ut på en strabasiøs klatretur langs fjellsiden. Først i 1975 sto bilveien klar.

- Å ha bodd der frivillig, avskåret fra resten av verden, må ha vært et bevisst valg på å rømme fra noe, mener Ham.

I forbindelse med reportasjen har han snakket med Heidi Kvamsdal, en lokal historiker fra Eidfjord. Ifølge henne er det flere teorier om de første som valgte å bosette seg på Kjeåsen.

- Én av disse er at en soldat som deserterte fra det svenske militæret var den første som bosatte seg her. En annen er at de første som kom hit, prøvde å unngå svartedauden, sier hun til BBC.

Videre forteller hun at Kjeåsen var forlatt i mer enn 150 år, men at det bodde folk der fra tidlig 1500-tallet.

Tromsø på topp ti

Hyllesten av Kjeåsen kommer bare dager etter at den amerikanske avisa The New York Times slapp lista over 52 reisedestinasjoner folk bør besøke i 2023 - og hvor Tromsø havnet på tiende plass.

Mye av grunnen, ifølge avisa, er sjansen for å se nordlys og naturen generelt.

- Byens nærliggende landskap nær havet, men også nær fjellene, gjør at det er klar himmel de fleste netter. Det er viktig hvis man skal se nordlyset når det dukker opp, skriver New York Times.

Lone Helle i Visit Tromsø sier til Nordlys at det er stort for Tromsø å havne på lista.

- Det har en helt enorm markedsverdi. New York Times er en av de største og mest anerkjente avisene i verden. Dette er veldig stort, sier Helle til avisa.

The New York Times har over ni millioner abonnenter.

Byen Odense i Danmark fikk en 28. plass, som det eneste andre landet fra Skandinavia på lista.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer