Corona

Norsk støtte til svensk sjokkgrep

Sverige vil stenge grensene for Norge. Fullt forståelig, mener norske eksperter. Men ikke alle er overbevist om at svenskene har oversikt over sine egne tilfeller av den britiske varianten.

MER SMITTSOMT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at den muterte versjonen av coronaviruset er opptil 70 prosent mer smittsomt. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av kort tid vil regjeringen innføre innreiseforbud fra Norge, opplyser innenriksminister Mikael Damberg til nyhetsbyrået TT.

Avgjørelsen kommer etter utbruddet av den britiske mutasjonen av coronaviruset i Oslo-regionen.

- Vi har nå i grunn samme situasjon i Norge som vi har i Danmark og i Storbritannia. Man har en sånn spredning av den britiske varianten, som det finnes antakelser om at kan være betydelig vanskeligere enn den som sprer seg i Sverige nå, sier statsepidemiolog Anders Tegnell ifølge Expressen.

- Fordelaktig

Professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, er ikke udelt negativ til et slik tiltak.

- Akkurat nå er jo alle grensestengninger av det gode, når det gjelder smittevernmessige forhold. Jo mindre bevegelighet, og jo mer stenging vi nå har på alle mulige nivåer, er smittevernmessig fordelaktig, antakeligvis. Sånn sett er det trolig OK, sier han til Dagbladet.

Svenskene vurderer selv at de selv har forholdsvis god kontroll over smitteveiene til sine egne 55 påviste tilfeller av den britiske mutasjonen.

Ifølge Expressen oppgir Tegnell at de aller fleste tilfeller av mutanten kan knyttes til utenlandsopphold. Det er ikke tilfelle for smittetilfellene i Nordre Follo, som har ukjent smittevei.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer