Corona

Norsk støtte til svensk sjokkgrep

Sverige vil stenge grensene for Norge. Fullt forståelig, mener norske eksperter. Men ikke alle er overbevist om at svenskene har oversikt over sine egne tilfeller av den britiske varianten.

MER SMITTSOMT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at den muterte versjonen av coronaviruset er opptil 70 prosent mer smittsomt. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.97% Første dose: 67.12%

I løpet av kort tid vil regjeringen innføre innreiseforbud fra Norge, opplyser innenriksminister Mikael Damberg til nyhetsbyrået TT.

Avgjørelsen kommer etter utbruddet av den britiske mutasjonen av coronaviruset i Oslo-regionen.

- Vi har nå i grunn samme situasjon i Norge som vi har i Danmark og i Storbritannia. Man har en sånn spredning av den britiske varianten, som det finnes antakelser om at kan være betydelig vanskeligere enn den som sprer seg i Sverige nå, sier statsepidemiolog Anders Tegnell ifølge Expressen.

- Fordelaktig

Professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, er ikke udelt negativ til et slik tiltak.

- Akkurat nå er jo alle grensestengninger av det gode, når det gjelder smittevernmessige forhold. Jo mindre bevegelighet, og jo mer stenging vi nå har på alle mulige nivåer, er smittevernmessig fordelaktig, antakeligvis. Sånn sett er det trolig OK, sier han til Dagbladet.

Svenskene vurderer selv at de selv har forholdsvis god kontroll over smitteveiene til sine egne 55 påviste tilfeller av den britiske mutasjonen.

Ifølge Expressen oppgir Tegnell at de aller fleste tilfeller av mutanten kan knyttes til utenlandsopphold. Det er ikke tilfelle for smittetilfellene i Nordre Follo, som har ukjent smittevei.

- Når man har tatt prøver fritt ute i samfunnet har vi hittil ikke sett den britiske virusmutasjoner, selv om vi ikke har tatt veldig mange prøver. Det er ikke umulig at det finnes flere der ute, men vi har ikke spredning på det nivået som de har i Storbritannia eller Danmark, sier Tegnell.

STØTTER GRENSESTOPP: Steinar Westin er mener enhver grensestenging er positiv i smittevernøyemed - men stoler ikke på at svenskene har bedre kontroll på egen mutantsmitte enn oss i Norge. Foto: Privat
STØTTER GRENSESTOPP: Steinar Westin er mener enhver grensestenging er positiv i smittevernøyemed - men stoler ikke på at svenskene har bedre kontroll på egen mutantsmitte enn oss i Norge. Foto: Privat Vis mer

- Gitt opp smittesporing

Westin er ikke like sikker.

- Jeg tror ikke de har god nok styring på hva de faktisk har. Det ville være min hypotese. De har sikkert langt flere enn det de har oppdaget, sier han, og fortsetter:

- Svenskene har jo gitt opp smittesporingen for lenge siden. At de ikke har flere tilfeller enn dem de har sporet til reiser fra Storbritannia, vil jeg holde som lite sannsynlig.

Den svenske importsmitten kan derfor være større enn rapportert, mener han.

- Sannsynligheten for at den er sluppet løs hos dem er antakeligvis minst like stor som i Follo. Det er mitt stalltips.

Han viser til at Norge lenge hadde kontroll på smitteveiene til alle tilfeller av den britiske mutasjoner.

- Vi har også gått og trodd at vi ikke hadde noe annet enn de tilfellene vi visste kom fra Storbritannia. Så fikk vi oss en overraskelse med Follo. Og jeg tror svenskene antakeligvis er i samme situasjon.

- Fullt forståelig

Lege Gunnar Hasle har ingen problemer med å forstå at svenskene stenger grensene for Norge.

- Det er fullt forståelig at de gjør det, hvis de tror at den britiske varianten er mer vanlig i Norge enn i Sverige. Da er det forståelig at de vil ha tiltak for å hindre å få mer av det. Men det skal mye til at den ikke er der, når det finnes i både Danmark, Norge og for eksempel er det mye av det i Polen, sier lege Gunnar Hasle til Dagbladet.

LEGE: Gunnar Hasle ved Reiseklinikken. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LEGE: Gunnar Hasle ved Reiseklinikken. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Måten å stoppe denne mutanten på, er å ha så strenge tiltak at vi kommer ned under 1 i R-tall, sier Hasle.

Hvis reproduksjonstallet er over 1, vil mutanten få eksponensiell vekst, sier Hasle. Hvis vi nå har tiltak som gir et tall på 0,7 med det vanlige viruset, må vi gange det med 1,7, om mutanten er 70 prosent mer smittsomt. Det gir et R-tall på 1,2.

- Om vi får R-tallet under 1 kan vi fortsatt stoppe det. Det er det regjeringen prøver på. Hvis vi gir opp, og lar smitten spre seg fritt, kan R-tallet gå opp til mellom 2 og 3. Da sprer det seg fort og vil bli dominerende innen veldig få måneder, sier Hasle.

- Veldig skummelt

Hasle er tydelig på viktigheten av å ta grep.

- Vi er nødt til å gjøre noe. Akkurat nå er det veldig skummelt. Det er også virkelig et kappløp med tiden, for vi har jo en vaksine, men vi har ikke nok doser. Det er leveransen som er flaskehalsen her, sier Hasle.

Flere av vaksineprodusentene har måttet legge om produksjonen, og Norge vil blant annet motta betraktelig færre leveranser av AstraZeneca-vaksinen i februar, enn det som var forespeilet.

Fredag skrev Dagbladet at FHI jobber nå med å avklare de konkrete volumene Norge vil motta av vaksinen, men forventer å motta i underkant av 200 000 i februar. Opprinnelig var vi forespeilet en leveranse på 1 120 000 doser.

Statsminister Erna Solberg er blitt varslet av svenske myndigheter om at de innfører innreiseforbud fra Norge.

- Det er sånn i mange land i Europa nå. Norge har vært blant de mest strenge hele tiden. Vi kan ikke klage nå på at svenskene sier at de ikke vil ha det muterte viruset, sier Solberg til NRK.

Ifølge Solberg vil innreiseforbudet gjelde fra midnatt natt til mandag. Fra tidligere oppfordrer Folkhälsomyndigheten alle som tilreisende fra Norge om å teste seg for coronaviruset, og isolere seg hjemme minst ei uke etter ankomst i Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer