Norsk student omkom i Polen

En norsk student omkom og fire andre nordmenn ble skadd i en gasslekkasje på et studenthjem i Krakow i Polen lørdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den døde var en 19 år gammel jente fra Arendal som studerte medisin på første året ved universitetet i Krakow, melder nyhetsbyrået AFP.

Hun døde etter en gasslekkasje som brøt ut mellom 19.00 og 20.00 i går kveld. De fire norske studentene som også ble kullosforgiftet, skal ha prøvd gjenopplivning av venninnen. Dermed inhalerte de gassen.

Utenfor fare

- Det er fem norske studenter som har fått behandling for CO2-forgiftning. En av disse døde. De fire andre er utenfor fare, og ligger nå inne til overvåkning på sykehus i Krakow. Der vil de i utgangspunktet ligge til i morgen, sier fungerende pressetalsmann Eirik Bergesen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Familiene til studentene er underrettet, men UD ønsker ikke å gå ut med mer informasjon om kjønn og alder på de fem.

- Det bor mellom 50 og 100 norske studenter i Krakow, jeg har ikke opplysninger om hvor mange som bodde på dette aktuelle studenthjemmet, fortsetter Bergesen, som opplyser at også studenter fra andre land ble sendt til sykehus for behandling i går kveld.

Ingen andre skal være omkommet som følge av gasslekkasjen. - Polsk politi etterforsker nå saken, og forsøker å finne årsaken til gasslekkasjen, sier Bergesen.

Norges konsul i Krakow har vært på sykehuset og følger løpende utviklingen i saken.

Ikke gassvarsler

Ifølge studenter NTB har vært i kontakt med, har leiligheten som jenta bodde i gassvarsler, men det var ikke batterier i den.

19-åringen, som ble funnet på baderommet, skulle neste uke ha reist hjem etter å ha fullført første semester.

Det skal være vanlig å ha vinduet oppe når man bader i Polen for å unngå kullosforgiftning. Vannet varmes opp av gass. Men de norske studentene var ikke klar over dette. Flere av de norske studentene er nå redde for å bo i studentleilighetene.

Feilkobling mulig årsak

- Forgiftningen skjedde etter at det oppsto en feil på gassanlegget etter en feilkobling i ventilasjonsanlegget. Politiet undersøker nå saken nærmere, sier ambassaderåd Jan Wilhelm Grythe til NTB.

I alt 15 personer på studenthjemmet har blitt sendt på sykehus for observasjon, opplyser en talsmann for brannvesenet i Krakow til nyhetsbyrået AFP.