Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen vil forby heldekkende hodeplagg i skole og barnehage:

Norsk student­organisasjon om nikab-forbud: - Det blir helt feil

Lovforslaget om forbud mot heldekkende ansiktsplagg i alle barnehager og utdanningsinstitusjoner i landet skaper reaksjoner. 

NIKAB-FORBUD: Forslaget om forbudet vil kun gjelde plagg som dekker ansiktet, som for eksempel finlandshette, masker og nikab. Det gjelder ikke hodeplagg som hiljab og luer.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix 
NIKAB-FORBUD: Forslaget om forbudet vil kun gjelde plagg som dekker ansiktet, som for eksempel finlandshette, masker og nikab. Det gjelder ikke hodeplagg som hiljab og luer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk studentorganisasjon (NSO) er blant de som reagerer sterkt på lovforslaget regjeringen nå kommer med, som vil forby ansiktsdekkende plagg i skolen og barnehagen.

Regjeringens forslag totalforbyr ansiktsdekkende plagg gjennom hele utdanningsløpet, fra og med barnehagen til og med høyskole- og universitetsnivå.

- Lik rett til utdanning skal gjelde for alle, også de som tar personlige valg politikerne synes det er vanskelig å forstå eller ikke liker, sier Marianne K. Andenæs, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

Marianne K. Andenæs, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), reagerer på forslaget om forbud mot heldekkende plagg. Foto: NSO/ Skjalg Bøhmer Vold 
Marianne K. Andenæs, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), reagerer på forslaget om forbud mot heldekkende plagg. Foto: NSO/ Skjalg Bøhmer Vold  Vis mer

Hun legger til at forbudet vil kunne påvirke slik at kvinner som bærer nikab eller burka kanskje ikke ønsker å ta høyere utdanning.

- Det handler om ønske om like muligheter og lik tilgang til utdanning, sier lederen til Dagbladet.

Hindrer undervisning

Andenæs sier at NSO hele tiden har vært åpne for at et heldekkende hodeplagg i enkeltsituasjoner kan være til hinder, men mener dette må faglig begrunnes.

- Selv om det til tider kan være et hinder, betyr ikke det at det i alle situasjoner er et hinder. I store auditorium vil det ikke være til hinder for læring. Det blir helt feil å gå inn for et generelt forbud når undervisningssituasjoner er ulike, mener hun.

- Det faglige elementet kommer ikke godt nok frem i forslaget, legger Andenæs til.

Organisasjonen har mange spørsmål knyttet til håndhevingen av forslaget som de mener ikke er godt nok svart på.

- Skal det være vakthold i all undervisning? Hva skal man gjøre dersom noen bryter reglene? De tingene er veldig uklare, sier lederen, og legger til at det er under hundre personer som omfattes av dette og hun synes dermed det er merkelig med et generelt lovforslag.

- Røe Isaksen og Sandberg sier det er forebyggende arbeid, hva tenker du om det?

- Vi kan ikke vite hva som er grunnen til at de få som velger å bruke nikab eller burka gjør det. Om dette vil være forebyggende har vi lite informasjon om. Jeg håper regjeringen tar direkte kontakt med de som bruker dette for å få mer informasjon, svarer Andenæs.

- Første steg i riktig retning

For generalsekretær i LIM, Æsæl Manouchehri, er lovforslaget en gledelig sak. Foto: Privat
For generalsekretær i LIM, Æsæl Manouchehri, er lovforslaget en gledelig sak. Foto: Privat Vis mer

Det er svært delte meninger i debatten om ansiktsdekkende plagg. Til forskjell fra studentorganisasjonen, ser organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold) på forslaget som noe svært positivt.

- Dette er en gledelig sak for LIM og vårt arbeid med å belyse alle utfordringene som et heldekkende ansiktsplagg har, sier Æsæl Manouchehri, generalsekretær i LIM.

Hun forteller at LIM i mange år har trukket paralleller mellom integreringsutfordringer, kvinneundertrykkelse, dehumanisering av mennesker og selvekskludering fra samfunnet, samt heldekkende ansiktsplagg.

- Endelig har også myndighetene sett alvoret i dette og kommer nå på banen med et lovendringsforslag som forbyr dette i barnehager og utdanningsinstitusjoner. Dette er første steg i riktig retning, mener hun.

Kommunikasjon

Sheida Sangtarash, Stortingskandidat for Akershus SV, mener også forbud i utdanningsinstitusjoner er en riktig avgjørelse.

- Når vi jobber med barn er ansiktsuttrykk og kroppsspråk helt avgjørende for kommunikasjon og trygghet. Kommunikasjon er mer enn verbalt språk, det non-verbale er særdeles viktig når barn skal lære å tolke våre følelser, sier hun.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) orienterte om lovforslaget på en pressekonferanse mandag og det ble sendt ut på høring samme dag.

Hele Norges coronakart