Norsk sugar­daddy-gründer tiltalt i Belgia

Påtalemakten mener datingtjenesten hans er usømmelig.

ØNSKER STUDINER: Rich Meet Beautiful opererer gjerne i nærheten av universiteter, og henvender seg til unge studiner. Her fra Regent's University i London. Foto: Joe Newman / SWNS / NTB Scanpix
ØNSKER STUDINER: Rich Meet Beautiful opererer gjerne i nærheten av universiteter, og henvender seg til unge studiner. Her fra Regent's University i London. Foto: Joe Newman / SWNS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det norskeide firmaet bak datingtjenesten Rich Meet Beautiful - der velstående menn skal komme i kontakt med unge og vakre kvinner som ønsker seg en «sugardaddy» - er nå under tiltale i Belgia, i likhet med tjenestens gründer, eks-Radio Norge-vert Sigurd Vedal (47), skriver The Guardian.

Vedal møter i belgisk rett. Der må han svare for tiltalen, som omfatter usømmelighet, oppfordring til dette, samt kjønnsdiskriminering.

- Kjønnsdiskriminering

Påtalemakten ønsker en dom på seks måneders betinget fengsel for nordmannen, samt bøter på 400 000 kroner for Vedal personlig og 2,5 millioner kroner for selskapet hans, Digisec Media, som har base på Fornebu.

PÅ TILTALEBENKEN: Gründer og tidligere radiomann Sigurd Vedal (47) er blant annet tiltalt for oppfordring til usømmelighet og kjønnsdiskriminering. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ TILTALEBENKEN: Gründer og tidligere radiomann Sigurd Vedal (47) er blant annet tiltalt for oppfordring til usømmelighet og kjønnsdiskriminering. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Myndighetene ønsker også at selskapets reklamemateriell blir beslaglagt, fordi «de reduserer studenter til seksualobjekter».

Dagbladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med Sigurd Vedal. Mona Eriksen Vedal (46), eneste styremedlem i Digisec foruten ham, avviser å kommentere saken.

Ifølge Cambridge Dictionary er en sugardaddy «en rik og vanligvis eldre mann som kjøper gaver til eller gir penger til en yngre person, særlig en kvinne, vanligvis for at den yngre personen skal tilbringe tid med ham og ha et seksuelt forhold til ham».

Rich Meet Beautiful har tidligere vakt kontrovers også i andre land, deriblant Norge, Sverige, Storbritannia og Frankrike, der store rullende reklameplakater med ordlyd som «0,- i studielån? Date en sugardaddy», særlig rundt universiteter, har vakt anstøt og ført til så vel reklameforbud som rettslige runder.

- Syndebukk

Vedals belgiske forsvarer Eric Cusas, hevder at klienten er blitt en form for syndebukk, og at det angivelige seksuelle elementet i Rich Meet Beautiful «kommer an på øyet som ser».

- Rich Meet Beautiful er en spesialisert side med målsetningen å bringe visse personer sammen med en et vakkert legeme og andre som er velstående, sier han.

Laurent Kennes, talsmann for Université Libre de Bruxelles, er på sin side ikke i tvil om hva formålet med sida er.

- Budskaper er: «Du er ung, du er vakker, gå ut med en sugardaddy!» Alle skjønner hva det dreier seg om, sier han.

Universitetet ønsker at Digisec betaler 500 000 kroner i oppreisning. Pengene skal «vies en institusjon som kjemper mot sexisme og prostitusjon», sier Kennes.

Utroskapsside

Sigurd Vedal, som på toppen av radiokarrieren var programdirektør for Radio Norge, ble først kjent som datinggründer da han i 2011 lanserte sida Victoria Milan - hvis slagord var «Gjør livet levende, ha en affære».

- Jeg tror folk er utro uansett, undersøkelser viser at det foregår utroskap i opp mot 70 prosent av alle lengre forhold. Folk vet bare ikke hvor utbredt det er, så når vi er tydelige, blir det noen å skylde på, sa han til Dagbladet den gang.

På spørsmål om han med tjenesten ble rik på andres utroskap og ulykke, svarte han:

- Vi får se, jeg er ikke mest opptatt av inntektene, men mer på at kundene blir fornøyde.

Etter mye omtale og mange klager besluttet Forbrukerrådet i 2017 å forby Rich Meet Beautifuls reklame.

- Denne typen markedsføring bryter klart med likeverdet mellom kjønnene og er derfor ulovlig, sa forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth til NTB den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer