Norsk suksess i Torino

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Noen har omtalt OL i Torino som en norsk fiasko. Marit Bjørgen mislyktes og ville bare bort fra «dette hølet» og hjem til lange skiturer i Rognes. Det er ikke vanskelig å forstå skuffelsen, men den uttalelsen burde hun ha vært stor nok til å spare seg. Nøkternt vurdert er OL i Torino en norsk suksess. Problemet er ikke resultatene, men forventningene på forhånd. Her i avisa spådde vi sytten gull. Lederne selv anslo 25 medaljer, og sluttresultat er ikke langt unna. Når Bjørgen og Bjørndalen ikke tar de gullmedaljene som er forhåndsvarslet, skygger skuffelsen fort for det store bildet.

• Vinter-OL har alltid vært et lite underbruk i det store olympiske prosjektet. Sommer-OL er uendelig mye større, og der har de norske resultatene stått i forhold til folketallet, grovt sett. Det er positivt for vinteridrettene at andre utøvere enn de nordiske vinner gjeve medaljer. Det er godt for idrettene. Gradvis er nye øvelser lagt til i programmet som både øker interessen og gjør hele mesterskapet mer variert for et større publikum. Utvikling har historisk ikke vært en norsk paradegrein. Vi gikk lengst på treski, var imot v-stil og skiskøyting og dypt skeptiske til fellesstarter og sprintlangrenn.

• Den slags purisme er heldigvis et tilbakelagt stadium. Vi kan konstatere at norsk toppidrett fortsatt drives på høyt nivå, men ett forhold springer en i øynene: Likestillingen er ikke kommet langt nok. Satsingen på kvinnelige utøvere er markert svakere i alle greiner. Her trengs den største oppryddingen og omfordelingen framover mot neste OL.

• Den største svikten ved dette OL har vært oppslutningen fra det italienske publikum. De aller fleste arenaer har vært glissent besatt, og det svekker inntrykket av idrettsfesten. Arrangøren har gjort en altfor dårlig jobb i å markedsføre konkurransene.

• Men selv om de norske deltakerne tok mange medaljer i Torino, tok de svenske flere gull. Sverige har i mange år hatt gulltørke i OL, og suksessen i år i nabolandet kan bidra til ny rekruttering og bredere satsing i nabolandet. Det vil vinter-OL, og Norge, tjene på.