Norsk supermissil klarte ikke å ta av

Fiasko for Marinens nye hovedvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter planen skal det hyperavanserte Kongsberg-utviklede Naval Strike Missile (NSM) bli hovedvåpen på alle Sjøforsvarets nye motortorpedobåter (MTB-er) og fregatter, og er aktuell for norgesaktuelle Joint Strike Fighter (JSF). Utviklingen av missilet har pågått i tolv år og er nå i avslutningfasen - trodde man.

En prøveoppskyting av et armert missil i California for ei uke siden endte nemlig i fiasko, da det norske prestisjeprosjektet til utallige millioner ikke engang klarte å ta av fra bakken, skriver Forsvaret i en pressemelding.

«Uheldig»

«Missilet ble stående igjen på avfyringsrampa etter at avfyringssignal var gitt. Sikkerhetsprosedyrer ble igangsatt umiddelbart, og etter kontroll av missilet ble det konstatert at startmotoren var armert uten at den hadde antent,» skriver Forsvaret, som betegner den mislykkede prøveoppskytingen som «uheldig».

Situasjonen ble vurdert som såpass usikker at prøvemissilet, som det tar to år å bygge, måtte sprenges på utskytingsrampa.

Det er nå uklart når neste prøveskyting kan gjennomføres. Dette er potensielt uheldig for klargjøringen og utprøvingen av de nye fregattene av Fridtjof Nansen-klassen og MTB-ene av Skjold-klassen, som allerede er i ferd med å leveres eller står på terskelen til å bli levert; uten hovedvåpenet om bord blir det vanskelig å få Marinens nye skip fullt operative.

Beroliger

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) forsikrer i en pressemelding at den mislykkede oppskytingen «ikke vil få noen virkning på framdriften i NSM-programmet, og at den ikke har noen virkning på økonomien».

PRESTISJEPROSJEKT: Hyperavanserte og norskutviklede Naval Strike Missile (NSM) er hovedvåpen om bord på Sjøforsvarets nye generasjon av MTB-er og fregatter, og er også aktuell for amerikanske (og norgesaktuelle) Joint Strike Fighter. Hvert missil koster minst 7 millioner kroner. Tegning: KONGSBERG DEFENCE & AEROSPACE
PRESTISJEPROSJEKT: Hyperavanserte og norskutviklede Naval Strike Missile (NSM) er hovedvåpen om bord på Sjøforsvarets nye generasjon av MTB-er og fregatter, og er også aktuell for amerikanske (og norgesaktuelle) Joint Strike Fighter. Hvert missil koster minst 7 millioner kroner. Tegning: KONGSBERG DEFENCE & AEROSPACE Vis mer

- Prosjektet har kalkulert inn denne typen risiko, beroliger Kongsberg.

Ifølge Aftenposten.no er ikke Sjøforsvaret videre ivrige etter å kommentere prøvefiaskoen.

- Vi er ikke bekymret. Vi har sett hvordan dette fungerer når det fungerer, sier en ikke navngitt kilde i Sjøforsvaret til avisa.

Kjært barn

NSM startet sitt liv som «Nytt sjømålsmissil» eller «Norsk sjømålsmissil», før det ble omdøpt til mer internasjonale «Naval Strike Missile». Etter planen skal det overta for Kongsbergs gamle sliter Penguin, som var banebrytende den gang det ble lansert på 70-tallet, med sin infrarøde teknologi.

NSM har et mer effektivt og slagkraftig stridshode enn Penguin. I tillegg har missilet en avansert søker som registerer varmeutstråling over et stort område og vurderer målet selv. Rekkevidden er på over 150 kilometer.

En spesialutgave, kalt Joint Strike Missile, er under planlegging, med finansiering fra Norge og Australia. Det er aktuelt som våpen på Lockheed Martins norgesaktuelle Joint Strike Fighter (F-35 Lightning II), angivelig fordi det er det eneste missilet som får plass i flyets interne våpenstasjoner.

Billig er det ikke; hver eneste gamle Penguin har en prislapp på 6-7 millioner kroner, og ingen forventer at NSM-ene er mindre kostbare.

Norsk supermissil klarte ikke å ta av
MARINENS RYGGRAD: KNM «Fridtjof Nansen» under sjøsettingen i Spania i 2004. Til sammen fem nye fregatter av denne typen skal utgjøre ryggraden i det norske sjøforsvaret - og NSM skal være hovedvåpenet om bord - etter planen.
KAN FÅ NORSKE MISSILER: Lockheed Martins F-35 Lightning II, populært kalt Joint Strike Fighter, her under en prøveflyging i California, kan i framtida bli utstyrt med en spesialutgave av NSM.