IS-KRIGER: Michael Skråmo reiste til Syria i august 2014 for å slutte seg til IS med sin kone og fire barn. I Syria fikk han og kona ytterligere tre barn.
IS-KRIGER: Michael Skråmo reiste til Syria i august 2014 for å slutte seg til IS med sin kone og fire barn. I Syria fikk han og kona ytterligere tre barn.Vis mer

Norsk-svensk IS-kriger er død

Nå frykter Michael Skråmos mor at barna hans er overlatt til seg selv.

Norsk-svenske Michael Skråmo (33) skal være død, melder britiske ITV.

Det er Skråmos mor, i et intervju med TV-kanalen, som forteller ITV at Skråmo er død. Han skal ha dødd i kamper i Baghouz i Syria, det siste området IS kontrollerer helt øst i Syria.

Dagbladet sitter også på opplysninger om at Skråmo er død, men Skråmos far sier til Expressen at han ikke har fått noen beskjed om at sønnen er død.

- Det spres mange opplysninger nå. Jeg vet ikke hva jeg skal tro på. Jeg har ikke fått det bekreftet av verken norske myndigheter eller andre, sier faren.

Norsk statsborger

Skråmo er født og oppvokst i Göteborg, men har norsk statsborgerskap og norske foreldre. Han skal ha konvertert til islam etter at han fullførte videregående i 2005.

Etter dette reiste han gjennom Europa på prekenturné for å få muslimer til å anerkjenne den radikale salafistiske læren.

Skråmo reiste til Syria i august 2014 for å slutte seg til IS med sin kone og fire barn. I Syria fikk han og kona ytterligere tre barn.

Da Skråmo kom til Syria tok det ikke lang tid før han begynte å spre propaganda fra innsida av IS. Ifølge nyhetsnettstedet doku.nu han har i årevis drevet en systematisk propaganda- og rekrutteringsvirksomhet rettet mot Sverige. På Facebook han har hyllet IS-terror i Europa og skal også ha oppfordret til vold i nabolandet.

Allerede i 2015 kom han med den første videoen der han oppfordret svenske jihadister om å forlate Sverige og slutte seg til «den hellige krigen» i Syria. I videoen sitter han på huk inntil en vegg og gråter mens han ber sine kamerater om å verve seg til IS.

Propagandavideoer

Siden skal han ha deltatt i flere propagandavideoer, skriver Expressen. Ifølge avisa ble Skråmo og et hundretall andre IS-krigere evakuert fra terrorgruppas tidligere hovedkvarter Raqqa høsten 2017, da byen ble frigjort fra IS.

IS-krigerne skal da ha spredt seg over flere områder i Syria, og Skråmo var blant de siste aktive i strid som befant seg inne i IS' siste enklave i landsbyen Baghouz.

Når Skråmo nå etter rapportene skal være død, frykter hans mor at barna er overlatt til seg selv i det som gjenstår av IS' kalifat.

Det er uklart om barna fortsatt er igjen i landsbyen. Ifølge doku.nu døde kona i et bombeangrep i begynnelsen av januar. Det har både de og Expressen fått bekreftet fra familiemedlemmer.

Nå frykter Skråmos mor at barna er overlatt til seg selv i det som gjenstår av IS' kalifat.