Norsk sydpol-ekspedisjon forsinket

Vegard Ulvang og resten av teamet får tida til å gå med bar og pingviner.

ANTARKTISTUR: Vegard Ulvang (t.v.), Stein P. Aasheim (t.h.) samt Jan-Gunnar Winther og Harald Dag Jølle (ikke avbildet) skal gå til Sydpolen. Her er de på scenen under åpningen av Nansenåret.
Foto: Krister Sørbø / Scanpix
ANTARKTISTUR: Vegard Ulvang (t.v.), Stein P. Aasheim (t.h.) samt Jan-Gunnar Winther og Harald Dag Jølle (ikke avbildet) skal gå til Sydpolen. Her er de på scenen under åpningen av Nansenåret. Foto: Krister Sørbø / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den norske sydpolekspedisjonen håper å endelig komme seg av gårde til Union Glacier i Antarktis fredag. Ferden mot polpunktet er nå over en uke forsinket.

Dårlig vær har forsinket ekspedisjonen til Jan-Gunnar Winther, Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og Stein P. Aasheim. De befinner seg i Punta Arenas, sør i Chile, og må vente på at landingsforholdene skal bli bedre i Union Glacier.

«Vi har sagt det mange ganger, men sier det igjen: Ingen kan gjøre noe med været i Antarktis. Og: Vi har vært forberedt på forsinkelser,» lyder rapporten fra gruppas ekspedisjonsdagbok onsdag.

Ekspedisjonen blir foretatt i forbindelse med Nansen/Amundsen-jubileet og markerer at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde verdens sørligste punkt.

Værmeldinger Planen har hele tiden vært å fly den fire timer lange turen til Union Glacier fra Punta Arenas, og derfra ta seg videre til startstedet for ekspedisjonen.

I den opprinnelige planen skulle turen fra iskanten i Rosshavet ha startet 19. oktober, men kvartetten er kommet ti dager på etterskudd.

- Logistikkselskapet sier at de siste værmeldingene viser at det kan være en mulighet for å reise på fredag, sier presseansvarlig Marte Lundberg til NTB.

57 dager I utgangspunktet skal ekspedisjonen bruke like lang tid som Roald Amundsen til polpunktet, nemlig 57 dager. Polpunktet skal etter planen nås 14. desember.

«Vi tror fortsatt det er mulig å rekke jubileumsfesten 14. desember, men er forberedt på at den vil foregå uten vår deltakelse. Vi ønsker å gå Amundsens rute. Det er den turen - og formidling rundt denne - vi har planlagt og jobbet for i snart tre år,» skriver deltakerne i dagboken.

Og polfarernes plan står ved lag: De bruker den tiden det tar å komme seg trygt fram til Sydpolen.

For å få tiden til å gå, har den norske kvartetten - foruten å trene - blant annet dratt på pingvinsafari og besøkt det chilenske polarinstituttet.

De har også slått i hjel litt ventetid på Bar Shackleton, oppkalt etter den britiske polarhelten sir Ernest Henry Shackleton.

«Bagateller» Til tross for tålmodighetsprøven og gjentatte skuffende utsettelser, trøster deltakerne seg med at det de gjennomgår er bagateller sammenlignet med hva mange andre har opplevd i polarområdene.

- Nansen måtte overvintre på Grønland da han ikke rakk siste båt til Europa i 1888. Den andre «Fram»-ekspedisjonen fikk en ekstra, ufrivillig vinter da de ikke kom løs fra isen i 1901. Og den senere direktøren på Norsk Polarinstitutt, Harald Ulrik Sverdrup, var sju år om bord på «Maud» fra 1918 til 1925, sier Winther, som er direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, på bloggen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer