Norsk sykepleier ute av Sierra Leone

Den norske sykepleieren Erja Lilja (45), som satt isolert i Sierra Leones krigsherjede hovedstad Freetown, greide onsdag kveld å ta seg ut av landet og i sikkerhet i nabolandet Guinea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Lija ringte Utenriksdepartementet kort tid før klokka ni i går kveld, og fortalte at hun sammen med sin sierraleonske mann var framme i Guineas hovedstad Conakry, opplyser fungerende pressetalskvinne Hanne Marie Kaarstad til NTB.

Hvordan Erja Lilja og hennes mann greide å ta seg ut av landet, er ikke klart, men evakueringen skal ha skjedd luftveien.

Det norske konsulatet i Conakry bistår nå de to med å organisere hjemreisen til Norge, men det er uklart når denne vil skje.

- Hun fortalte om dramatiske opplevelser da hun tidligere uka tok seg fra hotellet til Røde Kors-hovedkvarteret i Freetown, men følte seg tryggere hos Røde Kors, forteller Kaarstad.

Kastet ut

Evakueringen skjedde trolig i siste liten. Torsdag ble Det internasjonale Røde Kors kastet ut av Sierra Leone, uvisst av hvilken grunn.

- Det ble ikke gitt noen forklaring, opplyser ICRCs regionale representant Claude-Alain Zapella.

Det var Sierra Leones informasjonsminister Julius Spencer som ba ICRCs fem utenlandske medarbeidere om å forlate landet.

Regimet i Freetown har tidligere anklaget ICRC for å forsyne opprørerne med våpen, noe ICRC har benektet.

Ryktene bunner trolig i at det var et Røde Kors-helikopter som i 1996 transporterte opprørslederen Foday Sankoh fra jungelen i Sierra Leone til Elfenbenskystens hovedstad Abidjan, for undertegning av en fredsavtale.

By i flammer

De fem Røde Kors-medarbeiderne som forlot Freetown torsdag var trolig de siste gjenværende internasjonale hjelpearbeiderne i Sierra Leone.

Opprørerne ble jaget ut av Freetown av soldater fra den vestafrikanske intervensjonsstyrken ECOMOG tirsdag, men etterlot seg mengder av lik i gatene og hus og biler i flammer.

Torsdag ble det også kjent at opprørerne før de forlot byen kidnappet den katolske erkebiskopen i landet, 66 år gamle Joseph Henry Ganda. Hans skjebne er ukjent.

Hjelpeorganisasjoner har karakterisert situasjonen i hovedstaden som desperat, og frykter en humanitær katastrofe hvis ikke partene i konflikten snarest inngår en våpenhvile.

Ikke første gang

Den norske sykepleieren Erja Lilja er ikke ukjent med dramatikk i forbindelse med oppdrag i utlandet.

Sommeren 1997, da hun arbeidet som jordmor på et Røde Kors-sykehus i det nordvestlige Kambodsja, måtte hun også evakuere under dramatiske omstendigheter. Et blodig kupp tvang Lilja til å evakuere sammen med to andre norske hjelpearbeidere. Underveis til nabolandet Thailand i en bilkolonne havnet de tre opp i en skyteepisode, men unnslapp uskadde.