Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk Syria-oppdrag koster 1,2 millioner hver dag

Den norske Syria-operasjonen koster 1,2 millioner hver dag. Kostnadene er som forventet, ifølge Utenriksdepartementet.

KOSTBAR TRANSPORT: Det norske lasteskipet Taiko brukes for å frakte kjemiske stridsmidler fra Syria. Foto: Marthe Brendefur/Forsvaret / NTB scanpix
KOSTBAR TRANSPORT: Det norske lasteskipet Taiko brukes for å frakte kjemiske stridsmidler fra Syria. Foto: Marthe Brendefur/Forsvaret / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både det norske lasteskipet Taiko og den norske fregatten KNM Helge Ingstad deltar i operasjonen for å få fraktet kjemiske stridsmidler ut fra Syria.

- Kostnadene per måned er som forventet. Samtidig er det en kjensgjerning at oppdraget tar lengre tid enn opprinnelig planlagt, på grunn av sikkerhetssituasjonen og logistiske forhold, skriver pressekontakt Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet (UD) i en e-post til VG.

100 dagers utsettelse Torsdag kveld sa kilder til nyhetsbyrået AFP at Syria har bedt om 100 nye dager utsettelse for å få kjemiske stridsmidler ut av landet. Det betyr at de siste stridsmidlene vil være ute av landet i slutten av mai.

Det skal ta omtrent tre måneder fra kjemikaliene forlater Syria til de er fraktet vekk og destruert. Med andre ord betyr en eventuell utsettelse at Syria ikke når tidsfristen som USA og Russland i samråd med FN har satt til 30. juni.

Har brutt flere tidsfrister Syria har allerede brutt flere tidsfrister. 31. desember skulle de 700 tonnene med de dødeligste kjemivåpnene og kjemiske stridsmidlene vært ute av landet. 5. februar gikk fristen ut for utlevering og ødeleggelse av de minst farlige stridsmidlene. Ingen av disse tidsfristene ble overholdt.

Både UD og Forsvarsdepartementet ser nå på kostnadene og konsekvensene av forsinkelsene.

- Vi jobber med en oversikt over de ulike konsekvensene dersom forsinkelsene blir veldig store. Det handler ikke først og fremst om kroner og øre, men hva en forsinkelse vil ha å si for allerede planlagte operasjoner og øvelser, sier Eskil Grendahl Sivertsen i Forsvarsdepartementet til VG. (NTB)


Hele Norges coronakart