Norsk tamil kan bli ny geriljaleder

En tamil bosatt på Vestlandet skal være en av de mektigste lederne i den militante fløyen av LTTE.

TRENGER NY LEDER: Den tidligere lederen for Tamiltigrene, Velupillai Prabhakaran, ble skutt og drept i mai da han forsøkte å flykte fra fremrykkende regjeringsstyrker. Nå kan en tamil bosatt på vestlandet bli ny leder for organisasjonen. Foto: AFP
TRENGER NY LEDER: Den tidligere lederen for Tamiltigrene, Velupillai Prabhakaran, ble skutt og drept i mai da han forsøkte å flykte fra fremrykkende regjeringsstyrker. Nå kan en tamil bosatt på vestlandet bli ny leder for organisasjonen. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no)
En tamilsk mann bosatt på Vestlandet pekes ut av flere kilder som en sannsynlig arvtager etter LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran, melder Aftenposten.no.

Prabhakaran ble drept i mai i den siste fasen av borgerkrigen på Sri Lanka.

LTTE, også kalt Tamiltigrene, blir omtalt som en terroristorganisasjon av USA, EU og India. De kjemper for opprettelsen av en uavhengig tamilsk stat.

Kan rykke til topps
Den norske tamilen som kan bli ny leder, skal allerede være en lederskikkelse i den militante fløyen av organisasjonen. Han skal ha hatt ansvaret for organisasjonens internasjonale affærer den siste tiden.

Nå kan han rykke opp til topps i systemet fordi mannen som overtok ledelsen i LTTE etter Prabhakaran nylig ble kidnappet og sendt som fange til Sri Lanka.

Vestlandsmannen, født i 1976, har bodd i Norge siden 2005. Han skal være en innbitt motstander av KPs ikkevoldslinje.

Vil ha væpnet kamp
Mange tamiler i og utenfor Sri Lanka frykter nå at den militante fløyen av LTTE skal overta makten i organisasjonen. Tamilenes frigjøringskamp vil dermed havne i hendene på en tamil bosatt i Norge og som ønsker en væpnet kamp for uavhengighet, hevder Aftenpostens kilder.

— Dette er en svært farlig mann, sier den anerkjente indiske sikkerhetsanalytikeren Rahul K. Bhonsle, til Aftenposten.

Utviklingsminister Erik Solheim, som tidligere jobbet som fredsmegler på Sri Lanka, er kjent med situasjonen.

— Vi har jo registrert påstandene, men foreløpig vet vi lite om hva som er sant og hva som ikke er det, sier han til Aftenposten.

TIDLIGERE LEDER: Her står den tidligere lederen for Tamiltigrene (LTTE), Velupillai Prabhakaran (i midten), sammen med to selvmordspiloter. Foto: AFP
TIDLIGERE LEDER: Her står den tidligere lederen for Tamiltigrene (LTTE), Velupillai Prabhakaran (i midten), sammen med to selvmordspiloter. Foto: AFP Vis mer