Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk tamil tatt med ubåt

Funnet av en halvferdig mini-ubåt som mistenkes brukt i sabotasjeaksjoner på Sri Lanka, har skapt oppstyr i Thailand. Båten er funnet ved byen Phuket, på et skipverft som eies av en tamil med norsk statsborgerskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne saken kan skape vanskeligheter for det norske meklingsarbeidet på Sri Lanka, ledet av Erik Solheim.

Nordmannen, Christy Reginald Lawrence (40), har lenge vært mistenkt for å være medlem av den tamilske gerilja-bevegelsen Tamil-tigrene (LTTE), skriver avisa Bangkok Post i Thailand. I april ble han arrestert ombord speedbåten sin utenfor feriebyen Phuket. I båten fant politiet militæruniformer og avansert sambandsutstyr. Kort etter ble skipsverftet Seacraft, der Lawrence er medeier, ransaket. Der fant politiet mini-ubåten, som mistenkes for å være ment til militært bruk.

Lawrence er bare siktet for smugling av noe av utstyret som ble funnet i båten, og for ulovlig besittelse av walkie-talkies. Han er løslatt mot kausjon. Saken er først og fremst politisk sprengstoff.

Det er et meget godt forhold mellom Thailand og myndighetene på Sri Lanka, som er i krig med LTTE. Det har framkommet mange påstander om at LLTE driver noe av virksomheten sin fra det sørlige Thailand. Funnet av mini-ubåten med tilknyting til den norske tamilen Lawrence gjorde myndighetene på Sri Lanka rasende. De har bedt thailandske myndigheter om en forklaring.

Dysset ned

Saken er også forsøkt dysset ned av thailandske myndigheter. For en uke siden offentliggjorde Bangkok Post nyheten om at mini-ubåten var blitt funnet på skipsverftet. Dagen etter benektet politiet i Phuket hele historien. Sist lørdag brakte lokalavisa The Phuket Gazette bilder av den halvferdige mini-ubåten fra Seacraft-verftet.

- Phuket skal ikke bli base for terrorister, sa Thailands utenriksminmister Surin Pitsuwan på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Utenriksministeren var mest opptatt av at landets aviser ikke skulle bedrive «sensasjonsjournalistikk».

I går var Phukets guvernør Charnchai Soontharamut på befaring på skisverftet, som etter funnet av mini-ubåten er blitt midlertidig stengt. Mini-ubåten som bare er halvferdig, ligger i to deler.

Norsk pass

Christy Reginald Lawrence er født i Jaffna på Sri Lanka i 1960 og skal ha kommet til Norge før 1990. Etter det Dagbladet forstår er passet hans ekte og utstedt i Oslo i mars 1998. Han skal ha oppholdt seg i Phuket i fem-seks år, der han, etter det avisene skriver, bor sammen med kjæresten sin.

Passet hans har nå et stempel som gjør at han ikke kan forlate Thailand. Saken hans ventes ikke å komme opp før minst om to måneder.

Under ledelse av UDs spesialrådgiver Erik Solheim forsøker Norge å mekle i konflikten på Sri Lanka. Arrestasjonen av Lawrence vil neppe påvirke forholdet verken til srilankesiske myndigheter eller til Tamil-tigrene. Men flere grupper på Sri Lanka er imot hele fredsprosessen og Norges mekling.

- Disse gruppene vil nok vite å utnytte arrestasjonen av nordmannen i Phuket, sier en srilankesisk kilde til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling