Norsk tanker eksploderte i USA

Minst tre mennesker omkom og 18 er fortsatt savnet etter at det norskeide skipet «Bow Mariner» ble rammet av en eksplosjon og sank utenfor østkysten av USA lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tankeren, som fraktet etanol, er eid av Bergen-selskapet Odfjell. Søndag morgen norsk tid hadde den amerikanske kystvakten funnet seks av mannskapet på 27 i live. Tilstanden til flere av de overlevende var kritisk, og TV-bilder viste at minst én av dem hadde brannskader.

Mannskapet består av 24 filippinere og tre grekere.

Eksplosjon

«Bow Mariner» var på vei fra New York til Houston i Texas med 11.000 tonn etanol om bord da den kom i brann 80 kilometer utenfor øya Chinoteague i delstaten Virginia. Etanol er en teknisk sprit som blant annet brukes i framstilling av lakk og parfymer. Stoffet er svært brennbart.

Eksplosjonen skjedde klokka seks lørdag kveld amerikansk tid (midnatt norsk tid), og tre og en halv timer senere gikk skipet ned.

Leteaksjon

USAs kystvakt satte etter forliset i gang en storstilt leteaksjon i håp om å finne overlevende fra tankeren. Både redningsbåter, helikoptre og fly av typen C-130 ble satt inn i jakten på overlevende. Temperaturen i vannet holder sju grader.

- Vi ble hemmet av mørket og kjemikaliene i vannet, men værforholdene til sjøs er ikke så verst, opplyser Buddy Dye i kystvakten. Han sa eksplosjonen hadde nærmest utslettet skipet.

- Odfjell er svært triste på grunn av denne tragiske ulykken som har forårsaket tap av menneskeliv, heter det i en pressemelding fra selskapet. De sier videre at lasten ikke er særlig giftig og at ulykken vil ha få konsekvenser for miljøet.

Tankeren er 175 meter langt og har en dødvekt på 39.821 tonn. Den ble bygget i 1982 og er klassifisert av Det Norske Veritas.

(NTB)

FULL UTRYKNING:</B> Amerikanske brannmenn står klar til å ta hånd om ofrene.