Norsk tanker okkupert i Frankrike

PARIS (Dagbladet.no): Miljøvernorganisasjonen Greenpeace okkuperte i hele dag den norske oljetankeren «Anna Knutsen» utenfor Le Havre i Frankrike for å protestere mot George Bush og hans miljøpolitikk. Politiet evakuerer nå aktivistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Politiet foreslo denne løsningen for ikke å skremme den norske kapteinen ytterligere, sier Greenpeaces talskvinne Hélène Gassin, om bord på MV Greenpeace ved siden av den norske tankeren, til Dagbladet.no.

Franske myndigheter sendte ut et helikopter og en patruljebåt, og beordret Greenpeace til å forlate farvannet. Greenpeace-medlemmene gikk til aksjon i dag morges. Åtte gikk om bord på «Anna Knutsen», mens en hang seg fast i ankertauet.

Miljøvernorganisasjonen protesterte mot George Bush og hans «medsammensvorne», de amerikanske oljeselskpaene. «Anna Knutsen» transporterte olje for de amerikanske selskapene Esso, Conoco, og Chevron, samt Statoil.

Klimamordere

- Bush+Esso+Chevron+Concoco=klimamordere, sto det på bannere om bord på båten.

Greenpeace protesterte mot at Bush og hans allierte ikke vil akspetere Kyoto-protokollen.

- Den er første skritt for å beskytte klimaet. Bush begår en internasjonal krenkelse, sier Gassin. Greenpeace valgte «Anna Knutsen» fordi den transporterte amerikansk olje, ikke fordi den var norsk.

- Lasten var solgt til TotalFinaElf og ikke lenger amerikansk. Det er også olje fra den norske sokkelen, sier Jens Ulltveit-Moe, styreformann i Knutsen OAS Shipping AS, til Dagbladet.no.

Men Gassin hevder at Greenpeace i kveld ble truet med represalier fra et Esso-raffineri hvis ikke oljen ble levert i tide.

«Anna Knutsen»s kaptein valgte å kaste anker 10 nautiske mil utenfor Le Havre da Greenpeace slo til og hadde sendt en beskjed over radioen for å si at båten hans var i fare.

Vanskelig

Ulltveit-Moe synes situasjonen var vanskelig, for det var ikke i rederiets makt å gjøre noe med det Greenpeace protesterte mot.

Greenpeace forbereder en rekke aksjoner i forbindelse med Bush' besøk i Europa. Han skal til Spania, Belgia, Sverige, Polen og Slovenia, der han skal møte Putin.

Bush forkaster Kyoto-avtalen av 1992 som tvinger industrilandene til å begrense gass-kvantaet i atmosfæren for å bremse opphetingen av planeten.

BLOKKER:</B> Den norske oljetankeren «Anna Knutsen» ble blokkert av Greenpeace utenfor Le Havre i Frankrike i dag.