Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk tankskip brenner

Skipet driver ikke lenger men brannen har tatt seg opp. Hele mannskapet er nå evakuert, og oljevernberedskapen er mobilisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det brenner i natt i det norske tankskipet "Fjord Champion" som lå 15 nautiske mil sør for Mandal. Skipet hadde et mannskap på 28 ombord da brannen brøt ut, men disse er nå blitt evakuert.

Tidligere i går kveld uttalte kapteinen til Tjøme Radio at situasjonen var under kontroll. Like før midnatt meldte han at brannen var slukket. Klokken 00.30 oppdaget mannskapet at brannen hadde blusset opp igjen i lugarområdet.

Det ble da satt i gang en evakuering av de av mannskapet som ikke trengtes til brannslukningen, opplyste pressetalskvinne Birgit Sildnes ved Hovedredningssentralen.

-Seks personer ble evakuert. En ble fraktet til sykehuset med røyksmerter. De resterende fem dro på hotell, der de fikk rom og fikk i seg litt mat, sier operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder Politidistrikt til Dagbladet.no.

Lenge i fri drift

Deretter begynte skipet å drive mot skjærgården. Ved tretiden i natt arbeidet redningsmannskapene med å få en trosse ombord i skipet for å slepe det unna, eller hvertfall få bremset det. I halv firetiden i natt lå det syv kilometer rett syd fra nærmeste holme.

Ytterligere personer ble evakuert grunnet faren for grunnstøtning.

-Skipet er bare en til to kilometer fra land. Redningsmannskapene om bord på «Ægir» klarte tidligere å få festet en trosse ombord på skipet. Men nå har de fått problemer med en trosse i propellen og arbeider på spreng med å overføre trossen til en annen båt, opplyste pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen  Dagbladet no. klokken 05.10.

BRENNER I KVELD: Det norske tankskipet "Fjord Champion". Mannskapet er nå evakuert. Foto: Shipspotting.com
BRENNER I KVELD: Det norske tankskipet "Fjord Champion". Mannskapet er nå evakuert. Foto: Shipspotting.com Vis mer

-Kraftig brann

-Redningsmannskapene evakuerte klokken 06.15 resten av mannskapet på "Fjord Champion". Skipet, som droppet anker i et forsøk på å stoppe skipet, ligger nå stille på vestsiden av øya Udvår i skjærgården utenfor Søgne. Det er usikkert hvorvidt stansen skyldes ankeret eller om skipet har grunnstøtt, sier Bang-Andersen.

Røykutviklingen tok seg opp i løpet av natta, og brannen spredde seg. Nå brenner det kraftig i overbygningen på skipet. Det foregår for øyeblikket ingen brannslukning, sier operasjonsleder Arnesen. Politiet har foreløpig ingen opplysninger om alvorlige personskader hos mannskapet, men opplyser om at «ingen kom liggende i land».

-Krysser fingrene

Tankeren «Fjord Champion» går i ballast og har ikke oljelast om bord. Men den har 750 tonn tungolje, bunkers til egen drift, samt 83 tonn dieselolje om bord, melder NTB.

-I samråd med kystvakten har vi mobilisert oljevernberedskapen. Vi følger situasjonen nøye, og gjør klar for en eventuell oljevernaksjon. Tre kystvaktskip med permanent oljevernberedskap er på vei til havaristen, det første skipet er ventet inn 07.15, sier vaktleder i kystdirektoratets beredskapsavdeling Jan Eilert Gabrielsen til Dagbladet.no

I tillegg har kommunen mobilisert et av statens depoter i Kristiansand. Ti mann er på vei med en forsendelse av utstyr. Vi forbereder oss på det verste, men håper selvsagt på at situasjonen kan kontrolles og krysser fingrene for det, legger han til.

Det er ikke meldt om noen eksplosjonsfare.

Full utrykning

Det er ellers full utrykning til åstedet. To redningshelikoptre med fem - seks røykdykkere fra Kristiansand brannvesen ble kalt ut. Disse har nå føyet det evakuerte indiske mannskapet til Flekkerøya i Kristiansand. 

Tre skip er standby ved skipet, «Tor Hollandia», «Navion Stavanger»og redningsskipet «Ægir». «Tor Hollandia», som er et kontainerskip,  ligger nå ved havaristen og forsøker å overta slepetrossen fra «Ægir». 

Rederiet har sendt taubåten «Haabull» fra Stavanger til Søgne, men den ventes ikke på flere timer. 

Uklar brannårsak

Brannen oppstod i maskinrommet, som nå er avstengt. Brannen ble meldt til Hovedredningssentralen klokken 21.55. Det er ikke kjent hva som forårsaket brannen.

"Fjord Champion" var på vei fra Liverpool til Rostock i Tyskland med ballast da brannen brøt ut. Skipet er eid av rederiet Champion Shipping og er det eldste skipet som seiler under Genova Maritime Sea. Båten er bygget i 1974.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!