- Norsk tankskip senket fiskeskøyte

Det norske tankeskipet «Bow Eagle» er mistenkt for å ha rent i senk en fransk fiskeskøyte. Fire mennesker er fryktet omkomet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var sju mennesker om bord på fiskeskøyta «Cistude», da den ble truffet og begynte å synke. Fire av besetningen på sju fryktes omkommet. Sammenstøtet som skjedde i går, var et mysterium i mange timer.

Nå tror franske myndigheter at skøyta ble rent i senk av den norske kjemikalietankeren «Bow Eagle», som tilhører rederiet Odfjell.

De tre overlevende fra «Cistude» har sagt at de truffet av et stort fartøy. «Bow Eagle» befant seg i området da ulykken skjedde.

Mannskapet på tankskipet oppdaget seinere en stor flenge på den ene siden av skipet. Det ble raskt knyttet til den forliste fiskeskøyta.

Skipet var på vei fra Brasil til Rotterdam, med norsk kaptein og overstyrmann. «Bow Eagle», som har en besetning på 29 mann, befant seg i Biscayabukta da ulykken skal ha skjedd.

Ikke bevis

- Vi har mobilisert våre forsikringspartnere, og det var de som meddelte oss om at skipet vårt kan ha truffet fiskeskøyta. Den meldingen fikk vi klokka 01.58 i natt, sier talsmann Hans Lund ved Odfjell til Dagbladet.no.

- Det er indikasjoner på at det er en link. Vi har foreløpig ikke bevis, men er åpne for muligheten. Det sendes ut navigasjonssignaler, og vi snakket med kapteinen noe før ulykken. Da sa han at posisjonen var ni nautiske mil unna det som kan ha blitt ulykkesstedet. Men disse posisjonene er usikre.

Mye uklart

Skipet var utstyrt med anti-kollisjonsradar, signallys, lanterner og VHF. Ifølge Lund fungerte alt slik det skulle.

- Vi vet at alt var i orden på vår båt, så vi stiller oss veldig uforstående til denne ulykken. Vi vet ikke hvordan det var med den andre båten, sier Lund.

Lund stusser over at nødsignalet først ble sendt ut ved 02.30-tida.

- Det er ti timer etter at ulykken skal ha skjedd. Det er mye som er uklart, og vi må foreta en skikkelig undersøkelse. Vi har informert sjøfartsdirektoratet.

Tøff belastning

Rederiet har løpende kontakt med den norske kapteinen og overstyrmannen.

- Dette er en tøff psykisk belastning for dem, men de har ikke hatt noe behov for krisehjelp. Familiene er varslet. Begge er rolige og sindige.

Fransk kystvakt har sendt en mindre undersøkelseskommisjon som skal gjøre foreløpige undersøkelser «Bow Eagle» sammen med toppoffiserene på skipet. Rederiets hjemmeside finner du her.

Les pressemelding fra det norske rederiet her.

REDDET: Tre av menneskene om bord på fiskeskøyta ble reddet. Fire er fryktet omkommet.
MISTENKT: Den norske kjemikalietankeren «Bow Eagle».