KAMPFLY:  Morten Hanche tror F-35 passer utmerket for Norge. Foto: Forsvaret/Morten Hanche
KAMPFLY: Morten Hanche tror F-35 passer utmerket for Norge. Foto: Forsvaret/Morten HancheVis mer

Norsk testpilot ut mot F-35 kritikk: - Flyene blir formidable kampfly for Norge

Mener luftkamp med F-35 sjelden vil bli avgjort på korte avstander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge skal anskaffe nye kampfly til en verdi av 67,9 milliarder kroner. Dagens F-16 skal erstattes med 52 F-35 Lightning II-fly som etter planen vil være på plass innen 2025.

Mens forsvaret tester ut framtidas kampfly raser diskusjonen om dets egenskaper.

I et innlegg publisert på det militærstrategiske nettstedet War is Boring ble flyet beskrevet som «for langsomt til å kunne utmanøvrere et F16-fly i nærkamp».

En testpilot beskrev en simulert duell mellom de to flytypene - en duell som nå blir beskrevet som misledende av Pentagon og F-35-produsent Lockheed Martin.

Ikke overrasket over kritikken - F-35s teknologi er designet for å oppdage og skyte ned fiendtlige mål fra store avstander, ikke for å delta i slike nærkamper, skriver F-35 Joint Programme Office.

Morten Hanche er testpilot i Forsvaret, og har vært med på å evaluere Norges kommende jagerfly. Han er ikke overrasket over kritikken mot F-35, men mener likevel at den ikke er berettiget.

Han sier at mye testing gjenstår av selve flyet og at taktikkene for å utnytte det best mulig fortsatt utvikles.

- Jeg er ikke overrasket. Dette er jo det første forsøket i frislipp. Til nå har testflyvningene vært planlagt ned til minste detalj. Det er først nå vi går ut av laboratoriumet og tester i situasjoner som minner om krig. Da er det klart at det er mye som fortsatt må justeres, sier Hanche til Dagbladet.

Mindre nærkamp enn før På Kampflyprogrammets blogg beskriver Hanche en utvikling der moderne krigføring forlengst har passert punktet hvor luftkamp kun dreide seg om nærkamp mellom to fly. Likevel utelukker ikke piloten at det kan oppstå - også med F-35.

- Jeg tror en luftkamp med F-35 sjelden vil bli avgjort på så korte avstander. Ofte blir den avgjort før vi i det hele tatt kan se hverandre. Nærkamp er ikke like aktuelt som det var før, men vi trenger så klart hele pakka likevel, sier Hanche.

Når en sammenlikner de to flytypene F-16 og F-35, er det, ifølge Hanche, mange andre avgjørende faktorer enn selve flytypen som spiller inn.

Han legger til at med krigsutrustning, altså utvendig drivstoff, samt våpenoppheng for bomber og andre hjelpemidler, mister F-16 både angrepsvinkel, hastighet og får en lengre svingradius. Flyet blir mindre manøvrerbart og mister ytelse.

- F-35 vanskelig å overrumple En krigsutrustet F-16 minner mer om en buss enn en sportsbil, mener Hanche.

- En annen viktig faktor er hvem som oppdager det andre flyet først. Her er F-35 overlegent, sier piloten.

Hanche sier at det er vanskelig å overrumple et fly av typen F-35. Han mener at det vil være overlegent F-16 og mange andre kampfly, kritikken til tross.

- Det perfekte jagerflyet finnes kanskje ikke ennå. Men jeg tror at F-35 blir et formidabelt kampfly for Norge, og at det vil dekke våre behov, sier Morten Hanche.