Norsk Tipping-direktør fordoblet lønna på fire år

Reidar Nordby jr. inngikk gunstig lønnsavtale samtidig med gartneravtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I går ble det kjent at administrerende direktør i Norsk Tipping AS, Reidar Nordby jr., forlater stillingen etter å ha ledet selskapet i nesten 20 år.

Årsaken var at Nordby ikke hadde oppgitt verdien av hagestellet på hans fem mål store eiendom.

Hagestellet ble betalt av Norsk Tipping og beløp seg til 430 000 kroner i løpet av de sju årene den noe spesielle gartner-avtalen med Nordbys arbeidsgiver eksisterte.

Les: Jeg kunne ikke la kona gjøre hagearbeidet

I dag skriver Hamar Arbeiderblad at samme år som Nordby inngikk gartneravtalen, gikk startskuddet for en svært gunstig lønnsutvikling for direktør Nordby.

Fordoblet på fire år

I løpet av fire år fikk Nordby fordoblet lønna si. I 1999 hadde tippedirektøren en årslønn på 607 000 kroner. Året etter var lønna steget med nesten 200 000 til 800 000. I 2001 var den økt til 840 000 kroner, mens lønna det påfølgende året gjorde et hopp til 1,3 millioner.

For skatteåret 2006 står Nordby jr. oppført med en inntekt på 1,6 millioner. Det vil si at Nordby har hatt en årlig lønnsvekst på cirka 125 000 kroner de siste åtte årene.

HAGEN SOM FELTE DIREKTØREN: Mange reisedøgn i jobben gjorde at direktør Reidar Nordby jr. inngikk en spesiell avtale med Norsk Tipping. Avtalen gikk ut på at de skulle betale for gartnerarbeid i denne hagen, mot at Nordby ble trukket 1000 kroner av månedslønna i sommerhalvåret. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
HAGEN SOM FELTE DIREKTØREN: Mange reisedøgn i jobben gjorde at direktør Reidar Nordby jr. inngikk en spesiell avtale med Norsk Tipping. Avtalen gikk ut på at de skulle betale for gartnerarbeid i denne hagen, mot at Nordby ble trukket 1000 kroner av månedslønna i sommerhalvåret. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Den avgåtte direktøren, som likevel beholder direktørlønna, forklarer lønnsveksten slik:

- I 2002 gikk lønna fra å bli fastsatt av kulturdepartementet til å bli fastsatt av Norsk Tippings styre. De gjorde en grundig jobb med å se på tilsvarende lederlønninger, sier Nordby til Dagbladet.no.

Og han skynder seg å føye til:

- Jeg har aldri klaget på lønna. Men jeg beklager måten den ble fastsatt på, sier Nordby.

Andre direktøren tatt for skattesnusk

Hamar Arbeiderblad skriver også at Nordby er den andre direktøren i Norsk Tipping som har begått skattesnusk.

I 2004 ble en svært betrodd medarbeider dømt til 30 dagers samfunnsstraff for brudd på ligningsloven og regnskapsloven.

Direktøren hadde både fått tilbakebetalt reisepenger fra Norsk Tipping og samtidig utgiftsført de samme reiseregningene på totalt 162 550 kroner gjennom sitt private enkeltmannsforetak.

Norsk Tipping-direktør fordoblet lønna på fire år

Den gang fikk den straffedømte direktøren en skriftlig advarsel fra administrerende direktør Reidar Nordby. Nordby bestemte da at direktøren skulle få fortsette i selskapet, slik tilfellet også er med Nordby nå.

- Er det blitt vanlig i Norsk Tipping å drive med skattesnusk?

- Nei, er du gærn. Dette har ikke noe med Norsk Tipping å gjøre. Denne andre personen var havnet i en fortvilet situasjon, det var blant annet noe med et huskjøp. Vedkommende samarbeidet fullt ut og la alle kortene på bordet. Vi fant ikke at dette var noe oppsigelsesgrunn, sier Nordby til Dagbladet.no.

Reaksjoner på Stortinget

Stortingspolitikere reagerer kraftig på at Nordby får beholde millionlønna, selv om han nå går av etter økonomisk rot.

 - Det er bra betalt for å ha driti seg ut. De fleste av oss må vel vinne i lotto for å få slike summer på konto, sier Venstres Trine Skei Grande i Stortingets familie- og kulturkomité til Dagsavisen.

May-Helen Molvær Grimstad i KrF synes også det er urimelig at Nordby fortsatt får millionlønn.

ANDRE DIREKTØREN: Reidar Nordby jr. er den andre direktøren i Norsk Tipping som har begått skattesnusk.