«Norsk Tipping er en lommetyv som tar penger fra de fattige»

I fjor brukte nordmenn 20,7 milliarder på spill. Nå tar psykiater Hans Olav Fekjær et oppgjør med spillepolitikken og med Norsk Tipping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • 1,5 millioner nordmenn spiller lotto hver uke
  • 47 prosent av lottospillerne tror de blir millionærer
  • Vi har 23000 spilleautomater i Norge
  • Disse sopte inn 7,8 milliarder kroner i fjor

- Norsk Tipping framstiller seg selv som en julenisse med helårsdrift, ikke som en lommetyv som særlig tar penger fra de fattige. Det sier psykiateren som i dag utgir den første boka i Norden om spillegalskap.

- Informasjonen fra Norsk Tipping er villedende. I tippeprogrammet etter Lørdagsrevyen i NRK skapes et helt urealistisk bilde av vinnersjansene. Det er i alle fall ikke snakk om kritisk journalistikk, sier Hans Olav Fekjær.

«Spillegalskap - vår nye landeplage» heter boka hans, og mens Redningsselskapet, Anne Enger Lahnstein og Røde Kors krangler om spilleautomatene på Steen & Strøm, er Fekjær opptatt av alle de som rammes av spilleavhengighet. Av alle tragediene.

Omfanget av skadevirkningene er langt større enn det politikerne til nå har vært villige til å innse.

Fekjær påviser at det er en klar sammenheng mellom liberalisering av pengespill og antall familietragedier. Det fins foreløpige ingen undersøkelser som kartlegger antall spilleavhengige i Norge, men ut fra undersøkelser i Sverige men er Fekjær at flere titusen har store spilleproblemer i Norge.

Sosial skjevhet

Utenlandske undersøkelser viser at lavinntektsgruppene bruker en langt større del av lønna på spill enn folk med høyere lønn. Situasjonen er trolig den samme i Norge og en indikasjon på dette er antall spilleautomater på østkanten av Oslo i forhold til de vestlige bydelene.

  • På CC Vest Stormarked i Ullern bydel, med hele 80 butikker, er det bare 6 spilleautomater, mens det på Tveita Senter med bare halvparten så mange butikker er 19 spilleautomater.
  • På Stovner-senteret er det 28 automater. Røa i vest har bare 42 automater mens Rodeløkka i øst har 345.

Det er først og fremst det enorme antall spilleautomater som gjør Norge til et av Europas mest liberale spilleland. 23000 spilleautomater omsatte i år 2000 for 7,8 milliarder kroner. For de spilleavhengige betyr det at de møter liten motstand på veien til katastrofen.

En handletur er nok til at de blir hekta, fordi dagligvarebutikkene også er som små kasinoer. Fekjær har behandlet folk som har spilt bort en månedslønn i løpet av et par timer.

Pengespill kan sees på som en politisk lynavleder: Det tidligere trykket for utjevning av inntektsforskjeller ble erstattet av en falsk drøm om at alle kunne bli rike ved hjelp av Lotto og andre pengespill, mener Fekjær, og nettopp fordi så mye av inntektene går til gode formål, har man altfor lenge lukket øynene for spillenes tragedier.

«Lotto-tapere»

Hver uke taper mellom 1,2 og 1,3 millioner mennesker penger på Lotto i Norge. De 34 tallene i Lotto kan kombineres på mer enn 5 millioner måter.

Hvis en spiller 5 lottorekker hver uke til en pris av 15 kroner og har middels flaks, må en holde på i over 14300 år før en statistisk sett vinner førstege vinst.

Problemet er at Norsk Tipping aldri informerer på denne måten. Fekjær mener at Norsk Tipping framstiller seg selv som en «julenisse med helårsdrift, ikke som en lommetyv som særlig tar penger fra de fattige». Markedsføringen tar sikte på å «maksimere forventningene om vinnersjansene. Metoden er å balansere på kanten av sannheten». Når Norsk Tippings egne undersøkelser viser at 47 prosent av spillerne tror at de en dag vil bli lottomillionærer, ja, så har man lurt tipperne, mener han.

Anonyme Gamblere

Spilleavhengighet defineres slik:

«Lidelsen består av hyppige, gjentatte episoder med pengespill som dominerer pasientens liv slik at den ødelegger sosiale, yrkesmessige, materielle og familieverdier, og forpliktelser.»

Få norske leger og sosionomer er opplært til å oppdage og å behandle spilleavhengighet.

Men det finnes grupper av Anonyme Gamblere som kan være til hjelp.Si din mening!

TAR OPPGJØR: - Hvor mye skal vi kunne lure folk for den gode saks skyld? spør psykiater Hans Olav Fekjær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer