Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk tobakksindustri kan bli saksøkt

Det er juridisk grunnlag for å rette erstatningssøksmål i milliardklassen mot tobakksprodusentene i Norge, slår en fersk offentlig rapport fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosial- og helsedepartementet ga i 1998 Statens tobakksskaderåd i oppdrag å utrede mulighetene for erstatningssøksmål mot norsk tobakksindustri. Aftenposten er kjent med deler av utredningen som legges fram onsdag. Ifølge avisen er konklusjonen i rapporten at det er grunnlag for et erstatningssøksmål mot tobakksindustrien.

Tobakksindustrien ignorerte en viktig amerikansk rapport som i 1964 påpekte helsefarene ved røyking. Nå kan det koste den dyrt.

Rapporten fra 1964 blir et svært viktig punkt i en eventuell rettssak.

- De norske tobakksselskapene valgte å uthule advarslene fra helsemyndighetene i 1964 og økte i stedet reklameinnsatsen betydelig. Dette er en veldig alvorlig anklage som industrien må svare for i de rettssakene som kommer etter hvert, sier forsker Karl Erik Lund ved Statens institutt for folkehelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling