Norsk toppdommer fastslår grove israelske krigsforbrytelser på Gaza

Og kanskje folkemord. Les hele rapporten fra internasjonale toppjurister.

MANGE BARN: En skadd palestinsk jente får behandling ved Nasser-sykehuset. Det store antallet barn som ble drept og skadd under Gaza-krigen noe av det som overrasket granskerne mest. Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/SCANPIX
MANGE BARN: En skadd palestinsk jente får behandling ved Nasser-sykehuset. Det store antallet barn som ble drept og skadd under Gaza-krigen noe av det som overrasket granskerne mest. Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I to måneder har den norske, internasjonalt anerkjente menneskerettighets-dommeren Finn Lynghjem jobbet med en rapport om krigen i Gaza i vinter.

Konklusjonen fra Lynghjem og den internasjonalt sammensatte granskingskomiteen er klar. Det er bevist at Israel begikk krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under den 22 dager lange krigen på Gaza.

Komiteen, som ble opprettet på initiativ fra Den arabiske liga, mener også at Israel kan ha begått den høyeste form for lovbrudd i internasjonal strafferett - folkemord.

- De objektive kriteriene for folkemord foreligger. Det ser ut som det kan ha blitt begått folkemord, men vi finner ikke fakta og beviser på at Israel hadde forsett om å drepe palestinere. Men vi ser ikke bort ifra at israelske soldater som var inne i Gaza kan ha hatt dette forsettet, sier Lynghjem til Dagbladet.

Du kan lese hele rapporten her (pdf). Forsett om folkemordFolkemord regnes som forbrytelsenes forbrytelse. Derfor skal en være svært forsiktig med å bare antyde at en stat har begått folkemord. «Men komiteen finner «operasjon Cast Lead» som så voldsom at vi måtte vurdere hvorvidt et folkemord har skjedd», skriver juristene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer