Norsk toppdommer fastslår grove israelske krigsforbrytelser på Gaza

Og kanskje folkemord. Les hele rapporten fra internasjonale toppjurister.

MANGE BARN: En skadd palestinsk jente får behandling ved Nasser-sykehuset. Det store antallet barn som ble drept og skadd under Gaza-krigen noe av det som overrasket granskerne mest. Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/SCANPIX
MANGE BARN: En skadd palestinsk jente får behandling ved Nasser-sykehuset. Det store antallet barn som ble drept og skadd under Gaza-krigen noe av det som overrasket granskerne mest. Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I to måneder har den norske, internasjonalt anerkjente menneskerettighets-dommeren Finn Lynghjem jobbet med en rapport om krigen i Gaza i vinter.

Konklusjonen fra Lynghjem og den internasjonalt sammensatte granskingskomiteen er klar. Det er bevist at Israel begikk krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under den 22 dager lange krigen på Gaza.

Komiteen, som ble opprettet på initiativ fra Den arabiske liga, mener også at Israel kan ha begått den høyeste form for lovbrudd i internasjonal strafferett - folkemord.

- De objektive kriteriene for folkemord foreligger. Det ser ut som det kan ha blitt begått folkemord, men vi finner ikke fakta og beviser på at Israel hadde forsett om å drepe palestinere. Men vi ser ikke bort ifra at israelske soldater som var inne i Gaza kan ha hatt dette forsettet, sier Lynghjem til Dagbladet.

Du kan lese hele rapporten her (pdf).

Forsett om folkemord
Folkemord regnes som forbrytelsenes forbrytelse. Derfor skal en være svært forsiktig med å bare antyde at en stat har begått folkemord. «Men komiteen finner «operasjon Cast Lead» som så voldsom at vi måtte vurdere hvorvidt et folkemord har skjedd», skriver juristene.

Komiteen har funnet at selv om «operasjon Cast Lead» ikke ble gjennomført av det israelske forsvaret med den hensikt å ødelegge palestinerne på Gaza som en gruppe, så kan enkeltsoldater høyst sannsynlig ha hatt det forsettet som må til for å kunne stilles til ansvar for folkemord.

Dette på grunnlag av den brutaliteten noen av drapene har skjedd med, og rapporter om at noen soldater var påvirket av radikale rabinere som oppfordret dem til å tro at det hellige landet skal renses for ikke-jøder.

HVITT FOSFOR:  En palestinsk kvinne løper vekk fra en FN-skole i Beit Lahiya. To palestinske barn ble drept og 14 fikk alvorlige brannskader da Israel brukte hvitt forsfor i angrepet 17. januar. Foto: REUTERS/Handout/Media Group Television/SCANPIX
HVITT FOSFOR: En palestinsk kvinne løper vekk fra en FN-skole i Beit Lahiya. To palestinske barn ble drept og 14 fikk alvorlige brannskader da Israel brukte hvitt forsfor i angrepet 17. januar. Foto: REUTERS/Handout/Media Group Television/SCANPIX Vis mer

Omfattende ødeleggelser
Lynghjem, som blant annet har vært dommer ved ankedomstolen for krigsforbrytelser i Bosnia og Hercegovina, sier han ble overrasket over de sore ødeleggelsene da han kom inn i Gaza 22. februar.

- Jeg følte meg hensatt til Sarajevo i 1996. Kanskje var det enda verre, sier han.

Ødeleggelsene av eiendom var omfattende, ifølge rapporten.

• Over 3000 hjem ble helt ødelagt, og over 11 000 hjem skadet.
• 215 fabrikker og 700 private bedrifter ble delvis eller helt ødelagt.
• 15 sykehus og 43 helsesentre ble skadet eller ødelagt.
• 28 offentlige bygninger og 60 politistasjoner ble ødelagt eller skadet.
• 30 moskeer ble ødelagt og 10 skadet.
• 10 skoler ble ødelagt og 168 skadet. Tre universiteter og høyskoler ble ødelagt, mens 14 ble skadet.
• 53 FN-bygninger ble skadet.

Barn drept med hensikt
I løpet av fem februardager jobbet Lynghjem og kollegene fra Sør-Afrika, Nederland, Tyskland og Portugal døgnet rundt for å kartlegge krigens herjinger. De besøkte sykehus, skoler, de så hele kvartaler som var jevnet med jorden.

ØDELEGGELSER: En palestinsk kvinne går forbi ødelagte bygninger nord på Gazastripen, dagen etter at den 22 dager lange israelske offensiven var over. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/SCANPIX
ØDELEGGELSER: En palestinsk kvinne går forbi ødelagte bygninger nord på Gazastripen, dagen etter at den 22 dager lange israelske offensiven var over. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/SCANPIX Vis mer

Men det var møtet med palestinere som hadde mistet sine kjære i israelske angrep, som gjorde sterkest inntrykk.

- Det som slo meg var mengden barn som var drept med hensikt. Det forundret oss. Vi skjønte ikke hva som var hensikten, sier Lynghjem.

Ifølge deres tall døde totalt 1400 palestinere som følge av de israelske kamphandlingene. Minst 850 av dem var sivile. 300 av dem var barn og 110 kvinner. Juristene som Lynghjem jobbet med forkaster dermed Israels påstand om at det bare var 295 sivile drepte.

INTERNASJONAL DOMMER: Finn Lynghjem har blant annet vært dommer ved ankedomstolen for krigsforbrytelser i Bosnia og Hercegovina. Foto: PRIVAT
INTERNASJONAL DOMMER: Finn Lynghjem har blant annet vært dommer ved ankedomstolen for krigsforbrytelser i Bosnia og Hercegovina. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det var barn helt nede på 3-4 måneders stadiet som ble drept. Noe sier meg at her var man ikke ute etter militære. Dette var ren terror. Det var også en stor andel jenter som ble drept. Det er en måte å utrydde fremtidige generasjoner på. Dette var fremtidige palestinske mødre.

- Jeg bar mine døde barn
7. januar, 11 dager inn i krigen, mistet Khaled Mohamed Muneeb Abed Rabo to av sine tre døtre. Dette er hans skildring av hva som skjedde, slik det står i rapporten.

Midt på dagen ble han og barna beordret ut av huset. Da de kom ut så de en israelsk stridsvogn på 7-10 meters avstand.

- Det var to soldater i stridsvognen. Vi kunne se dem. Den ene spiste potetgull, den andre sjokolade. Vi ventet på ordre fra dem. En tredje soldat dukket plutselig opp av stridsvognen og skjøt mot barna.

RAKETTANGREP: Israelere står ved stedet der et palestinsk rakettangrep har slått ned i byen Beersheva. De daglige rakettangrepene var en hovedårsakene til at den israelske offensiven ble innledet. Foto: AFP PHOTO/MENAHEM KAHANA/SCANPIX
RAKETTANGREP: Israelere står ved stedet der et palestinsk rakettangrep har slått ned i byen Beersheva. De daglige rakettangrepene var en hovedårsakene til at den israelske offensiven ble innledet. Foto: AFP PHOTO/MENAHEM KAHANA/SCANPIX Vis mer

- Jeg bar mine døde barn og soldatene kom ut av stridsvognen og lo, forteller Abed Rabo.

Lynghjem mener dette er er bare et av eksemplene på Israels hensynsløse og disproporsjonale krigføring mot palestinerne. I går sendte han rapporten til det norske statsadvokatembetet, som han håper vil vurdere å ta ut tiltale in absentia mot de israelske statslederne.

SVARTE IKKE: Granskingskomiteen sendte flere henvendelser til Israel der de ba dem bidra med opplysninger til rapporten. De fikk aldri svar. Nå er rapporten oversendt statsadvokatembetet, for å se om det kan tas ut tiltale. Foto: EPA/URIEL SINAI / SCANPIX
SVARTE IKKE: Granskingskomiteen sendte flere henvendelser til Israel der de ba dem bidra med opplysninger til rapporten. De fikk aldri svar. Nå er rapporten oversendt statsadvokatembetet, for å se om det kan tas ut tiltale. Foto: EPA/URIEL SINAI / SCANPIX Vis mer

Dette er konklusjonene i rapporten «No Safe Place»:


Komiteen mener Israel har begått en rekke krigsforbrytelser, herunder:

• Hensynsløse og disproposjonale angrep på sivile. Dette på bakgrunn av antalle drepte og skadde sivile, samt de omfattende ødeleggelsene.

• Israelske styrker har gjort seg skyldig i drap, lemlesting og terrorisering av sivile. Den intense bombingen fra luft, land og sjø, samt bruken av blant annet hvitt fossfor og flesjettammunisjon, skapte unødvendig mye lidelser.

• Bruken av advarende flygeblader og telefonoppringninger fungerte ikke som bombeadvarsler, slik Israel hevder. Tvert om førte manglende informasjon om hvor det skulle bombes, og hvor folk kunne flykte til, at flygebladene og oppringningene ytterligere skapte terror i befolkningen.

• Israel har gjort seg skyldig i enorme og meningsløse ødeleggelser av eiendommer som ikke kan begrunnes eller rettferdiggjøres militært.

• Det er betydelig bevis for at israelske styrker bombet sykehus og ambulanser, og hindret evakueringen av skadde.

Også Hamas har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser, fastslår komiteen:


• Palestinske militante som avfyrte raketter inn i Israel har gjort seg skyldige i hensynsløse og disproposjonale angrep på sivile.

Israel har videre gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, fastslår komiteen. Dette er mer alvorlig enn krigsforbrytelser:

• En forbrytelse mot menneskeheten innebærer drap, utslettelser, forfølging og lignende inhumane gjerninger begått som del av et bevisst eller systematisk angrep rettet mot en sivilbefolkning. Komiteen har funnet at Israels offensiv oppfyller kravene for å klassifiseres som en forbrytelse mot menneskeheten.

• På den andre siden ble fjorten israelere drept, hvorav fire sivile i Israel og ti soldater på Gaza. Tre av disse ble drept av ildgivning fra egne styrker.

• Mens palestinske krigere bare hadde usofistikerte våpen som Quassam- og Grad-raketter, benyttet Israel det mest moderne og sofistikerte arsenalet for å bombardere Gaza fra luften, bakken og sjøen.

• Det finnes ingen beviser for at drapene på sivile eller ødeleggelsene ga militære framskritt under konflikten.

• Komiteen har bevis for bombing og bombardering av sykehus og ambulanser, samt hindring av evakuering av skadde.

• Komiteen har mottatt bevis for at menneskelige skjold ble brukt både av Hamas og Israel. Men har ikke kunnet verifisere sannhetsgehalten i påstandene. Uansett mener juristene at dette ikke kan forklare de høye dødstallene.

• På samme måte har ikke komiteen fått troverdig bevis fra Israel på at våpen og ammunisjon ble huset i bygninger i den grad at det på noen måte kan rettferdiggjøre antall drepte, skadde og den enorme mengden ødelagte bygninger.

• Komiteen aksepterer ikke den interne israelske etterforskningen, som konkluderte med at ingen internasjonale lovbrudd var begått. Først og fremst fordi den ikke var uavhengig, og fordi den ikke inneholder referanser som viser at noen palestinske kilder ble vurdert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer