Norsk toppoffiser blir Kofi Annans høyre hånd i Syria-fredsoperasjon

Robert Mood allerede i Geneve for å treffe Kofi Annan.

VIKTIG FN-ROLLE: Generalmajor Robert Mood får en sentral oppgave i å overvåke fredsplanen for Syria som nå forhandles fram.
VIKTIG FN-ROLLE: Generalmajor Robert Mood får en sentral oppgave i å overvåke fredsplanen for Syria som nå forhandles fram.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fredsplan for Syria ser nå ut til å få gjennomslag, etter å ha blitt muntlig akseptert av regjeringen og opposisjonen. FNs sikkerhetsråd og Den arabiske liga har også stilt seg bak.

FNs spesialutsending til Syria, tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan, har spilt en sentral rolle i forhandlingene.

Nå får den norske offiseren Robert Mood en av de viktigste oppgavene for å sette den ut i livet.

- Robert Mood blir Kofi Annans høyre hånd og militære rådgiver, men vil også lede en observatørstyrke hvis det blir mulig, sier forsvarsminister Espen Barth Eide til Dagbladet.

Initiativ fra FN Robert Mood er en av Norges mest profilerte generaler, med bred internasjonal erfaring.

Espen Barth Eide forteller at initiativet til å engasjere Robert Mood kom fra FN, som så henvendte seg til norske myndigheter.

Ifølge Barth Eide har Robert Moods brede erfaringsbakgrunn fra blant annet FNs observatørkorps i Midt-Østen (UNTSO) i Jerusalem, gitt ham et godt navn i FN.

Robert Mood har for øvrig også vært spaltist i Dagbladet om forsvarspolitiske temaer.

Samtaler i Geneve Barth Eide forteller at Mood allerede i morgentimene i dag er på plass i Geneve. Der skal han sammen med Kofi Annan delta i samtaler med partene for å få på plass detaljene og se om dette virkelig lar seg gjennomføre.

Espen Barth Eide advarer likevel mot for store forventninger.

SPESIALUTSENDING: FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er spesialutsending for FN og Den arabiske liga, og har nå fått muntlig tilslutning fra partene i Syria-konflikten for en fredsplan. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov
SPESIALUTSENDING: FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er spesialutsending for FN og Den arabiske liga, og har nå fått muntlig tilslutning fra partene i Syria-konflikten for en fredsplan. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov Vis mer

- Det er viktig å huske at det har blitt lovet ting før, som ikke har vært holdt, sier han til Dagbladet.

Ren observatørstyrke Det er meningen at fredsplanen skal gjelde fra og med tirsdag 10. april. Da skal syriske myndigheter trekke styrkene ut av byene og avslutte voldsbruken, og opposisjonen skal gjøre det samme.

I løpet av 48 timer skal dette være gjennomført. Dermed oppstår behovet for at noen observerer at avtalen overholdes.

- Det skal være en ren observatørstyrke som kan overvåke at dette skjer, sier Espen Barth Eide.

Må skje fort Omtrent 200 personer forventes å inngå i et observatørkorps for Syria, dersom alt går etter planen.

- Fordi dette må skje så fort, vil ikke FN rekke å rekruttere nye folk utenfor, men låne folk fra andre FN-operasjoner i «nabolaget», sier Espen Barth Eide til Dagbladet.