Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk tsunamifrykt

Flere steder i Norge er faren for fjellskredutløste flodbølger så stor, at ekspertene ikke ville bodd der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre flodbølger på Vestlandet har tatt 174 liv

LOEN (Dagbladet): -  Det finnes steder i Norge hvor jeg ikke ville bodd med de overvåknings- og varslingssystemene vi har i dag, sier Lars Harald Blikra, fjellskredspesialist i Norges geologiske undersøkelse, til Dagbladet. Også flodbølgeekspert Carl Bonnevie Harbitz er skeptisk.

-  Hvis systemene hadde vært fullt utbygd, kunne jeg godt ha bodd i disse områdene. Men sånn situasjonen er i dag, er jeg mer usikker, sier Harbitz, som jobber ved Norsk geoteknisk institutt.

I går foreleste duoen, som begge er tilknyttet International Center for Geohazards, på et fjellskredseminar i forbindelse med markeringa av 100-årsdagen for den første Lodalsulykka i Stryn.

Da omkom 61 mennesker som følge av en fjellskredutløst flodbølge (se egen sak i Magasinet). Både Blikra og Harbitz benyttet anledningen til å minne om at noe lignende med stor sannsynlighet vil skje igjen.

I motsetning til i Sørøst-Asia er det ikke undersjøiske skjelv som utgjør den største trusselen. Her er faren for flodbølger på grunn av fallende stein mye større.

Snart 70 år siden

-  Statistisk sett opplever vi to, tre, fire slike flodbølger hvert århundre.

 Tsunamiutsatt:  Storfjorden, Møre og Romsdal.
Tsunamiutsatt: Storfjorden, Møre og Romsdal. Vis mer

- Nå er det snart 70 år siden sist det skjedde, nøyer Blikra seg med å si.Selvfølgelig kan han ikke forutse akkurat når det skjer neste gang. Det kan skje i morgen eller om 500 år. Men at det skjer, er helt sikkert.

Må kartlegges

Flere steder i landet kan det dreie seg om få minutter fra et fjellskred treffer vannet, til den påfølgende flodbølga treffer bebyggelse, viser beregninger som Harbitz har gjort.

-  Hvis beredskapen er god nok, kan noen minutters varsel være nok til at folk kommer seg i sikkerhet, sier han.

Men både han og Blikra påpeker at god beredskap er umulig hvis risikoen ikke er kartlagt i forkant. I fylkene Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Troms har det vært gjort en del, men forskerne mener det er for lite.

-  Med mer ressurser kunne vi gjort mer for å forutse framtidige flodbølger, sier Blikra.

Blant tiltakene som kan settes inn og som allerede er tatt i bruk en del steder, er GPS-målere som varsler fra når overvåkede fjellsprekker utvider seg.

Tsunamiutsatt: Storfjorden, Troms.
Tsunamiutsatt: Romsdalsfjorden, Møre og Romsdal.
Tsunamiutsatt: Kåfjorden, Troms.
Tsunamiutsatt: Aurlandsfjorden, Sogn og Fjordane.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media