Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk turistsmell etter kroneskrell

For første gang på flere år svikter nordmenn London og Storbritannia.

London: Nordmenn reiser ikke like mye til Storbritannia i år som i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
London: Nordmenn reiser ikke like mye til Storbritannia i år som i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Tallenes tale er klare. Et av nordmenns favorittreisemål opplever for første gang på flere år tilbakegang i antall besøkende, forbruk og overnatting.

Valutasmell Det skyldes neppe fordi vi er lei av London, puber, fotballkamper, Harrod's og afternoon tea, slår Finansavisen fast.

Det skyldes rett og slett at det har blitt dyrere å feriere på De britiske øyer, og dermed prioriterer vi annerledes.

19 000 personer I første halvår falt antall tilreisende nordmenn til Storbritannia med 5,5 prosent eller 19 000 personer.

Totalt 330 000 nordmenn er registrert i grensekontrollen i Storbritannia i årets seks første måneder, viser tall fra Office for National Statistics (britenes svar på SSB, journ.anm.)

- Norske kroner har svekket seg 23 prosent mot pundet siden september i fjor. Det er klart at man ser en effekt på besøkstallene av slike endringer, sier Visit Britains Norden-sjef Gary Robson til Finansavisen.

Ser flere årsaker Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen er enig i at en svekket norsk krone slår ut på nordmenns reiselyst, men lister også opp to andre årsaker.

- Nedgangen i oljebransjen påvirker nok også de som drar på jobbreiser til Storbritannia. I tillegg får nordmenn dårligere råd nå, fordi lønnsveksten ikke klarer å holde tritt med prisveksten, sier Andreassen til Finansavisen.

- Det er litt smalhans nå og vil være det framover. Det vil bli mindre juleshopping i London, og det er all grunn til å stramme litt inn på livreimen nå. Nordmenn bør genuint øke sin sparing og ikke la seg friste av utenlandsturer, avslutter Andreassen. 

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!