Norsk u-hjelp i afrikansk bankskandale

Tre milliarder norske bistandskroner kan ha forsvunnet i to bankskandaler i Mosambik. Det skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har gitt Mosambik over 3 milliarder kroner siden valgene i 1994. Det tilsvarer beløpene som har forsvunnet og blitt avskrevet i forbindelse med privatiseringen av to statsbanker.

Mosambik er ett av de land som mottar mest utviklingshjelp fra Norge. Siden 1994 har landet fått over tre milliarder kroner i bilateral bistand. Av dette har Norge siden 1999 gitt 264 millioner kroner direkte til landets statskasse i såkalt budsjettstøtte - penger der mottager selv bestemmer hva de skal brukes til.

Statskassen i Mosambik har selv måttet dekke to av de tre milliardene som er forsvunnet i bankskandalene.

To drept

To personer, en journalist og en leder av den statlige bankinspeksjonen, er blitt drept som følge av sitt arbeid med å avdekke skandalene.

Det var Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet IMF som presset frem privatiseringen av de to statseide bankene i 1996 og 1997. Sentralbanken var mot privatiseringen.

- Minst 400 millioner dollar ble stjålet av ledende personer i regjeringspartiet Frelimo i forbindelse med privatiseringen av de to bankene, sier den britiske journalisten Joseph Hanlon til Aftenposten.

Les mer i Aftenposten

(Dagbladet.no)