Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk ungdom drikker mindre

Innvandrerungdommene får æren for at flere unge sier nei til alkohol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statusrapporten om rusmiddelsituasjonen utgis av Helse- og omsorgsdepartementet, og blir i år utgitt for tredje året på rad. I rapporten går det fram at et totale registrerte alkoholforbruket i 2005 var på 6,37 liter ren alkohol per person. Det er en økning på 15 cl ren alkohol, som tilsvarer omkring tre liter øl, eller én og en halv flaske vin.

Men det er de voksne som må ta skylden for det økte alkoholforbruket. Ungdommer drikker i gjennomsnitt mindre enn før, særlig i Oslo, der stadig færre ungdommer oppgir å ha drukket alkohol.

-  God påvirkning

I 1985 oppga i underkant av 90 prosent av Osloungdom at de hadde drukket alkohol. I 1995 og 2000 var andelen falt til 82 prosent, og i fjor falt andelen til 78 prosent. Innvandrerungdommene får æren.

-  Mange innvandrerungdom velger ikke å drikke. Vi ser at dette også påvirker etnisk norske ungdommer i positiv retning, sier statssekretær Wegard Harsvik i Helse- og omsorgsdepartementet.

Ser mot Norge

I sammendraget av statusrapporten, hevder Helse- og omsorgsdepartementet at «trenden er at nordmenn drikker både ofte og mye». Vi ligger likevel langt bak resten av Europa når det gjelder alkoholkonsum.

Det gjennomsnittlige alkoholkonsumet i Vest-Europa var i 2002 på 12,9 liter ren alkohol per person - mer enn dobbelt så mye som vi drikker i Norge.

POSITIVT: Mange innvandrerungdom velger ikke å drikke, dette påvirker etnisk norsk ungdom. Svenskene drikke fortsatt litt mer enn oss, mens danskene ligger på nivå med resten av Europa - som drikker dobbelt så mye som nordmenn. Foto: Jytte Nielsen
POSITIVT: Mange innvandrerungdom velger ikke å drikke, dette påvirker etnisk norsk ungdom. Svenskene drikke fortsatt litt mer enn oss, mens danskene ligger på nivå med resten av Europa - som drikker dobbelt så mye som nordmenn. Foto: Jytte Nielsen Vis mer

Svenskene drikke fortsatt litt mer enn oss, mens danskene ligger på nivå med resten av Europa - som altså drikker dobbelt så mye. Harsvik mener resten av Europa nå vender rødvinsnesa mot Norge og Sverige for å meisle ut framtidas alkoholpolitikk.

-  Det var spådd et voldsomt press mot norsk alkoholpolitikk med utvidelsen av EU. Nå ser vi at det motsatte skjer - at EU ser på våre løsninger for å senke alkoholforbruket, sier Harsvik.

image: Norsk ungdom drikker mindre