<strong>ARBEIDSLINJA FOR UNGDOM:</strong> I niende klasse fikk SpU-leder Sandra Borch ekstrajobb i butikk, som hun siden kombinerte med skolegang. Mange flere bør gjøre det samme, og flere arbeidsgivere bør gjøre det samme som hennes arbeidsgiver gjorde, mener Borch, nemlig å tilrettelegge for personer med handikap. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ARBEIDSLINJA FOR UNGDOM: I niende klasse fikk SpU-leder Sandra Borch ekstrajobb i butikk, som hun siden kombinerte med skolegang. Mange flere bør gjøre det samme, og flere arbeidsgivere bør gjøre det samme som hennes arbeidsgiver gjorde, mener Borch, nemlig å tilrettelegge for personer med handikap. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Norsk ungdom er blitt for kravstor. En butikkjobb er for mange ikke godt nok lenger

SpU-leder Sandra Borch mener det sys puter under armene på ungdom som forventer at velferdstaten rydder opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 25 år gamle lederen i Senterungdommen retter nå pekefingeren mot sin egen generasjon.

Borch er bekymret for de unges holdninger til samfunnet: Den voldsomme velferden gjør ungdommen lat, kravstor og den skaper forventninger om at «systemet rydder opp».

I et samfunn som syr puter under armene på ungdom som villig lener seg tilbake, er det nødvendig å rope et varsku, mener hun.

- Velferd gjør lat - Norges velferd gjør oss late, og den unge generasjonen som nå vokser opp er født inn i et enormt velstående land som gir utfordringer. Forventingene om at "systemet" ordner opp for oss er dessverre en holdning vi ser hos mange unge i dag, sier SpU-lederen.

Hun lener seg på Nav-statistikk som viser at antallet uføre mellom 18-29 år økt med nesten 30 prosent i tida 2004-2013. Og enda mer bekymringsfullt ifølge Borch, er at blant de yngste, 18- og 19-åringene, har antallet uføre doblet seg i samme periode.

- Dersom antallet unge uføre dobles for hvert tiår, får velferdsstaten alvorlige problemer. Samtidig mener jeg det er grunn til å stille spørsmål om velferden har gått for langt, sier Borch.
 
- Alle som vil får jobb - Debatten om ungdom som velger å "nave" er et sykdomstegn i det norske samfunnet. Norsk ungdom er blitt for kravstor. En butikkjobb er for mange ikke godt nok lenger, mener Borch.

Hun erkjenner at del av økningen kan forklares med et godt fungerende helsevesen som fanger opp flere personer med plager. Men Borch mener likefullt at et klart flertall blant de unge uføre kunne vært i en form for arbeid.

- Dette vil sikkert provosere, men jeg mener at alle som vil ha en jobb, kan få det dersom de virkelig går inn for det. La det være klart: For en del er det ikke mulig å være i jobb, og de skal få støtten de har krav på. Men det er langt fra så mange som økningen skulle tilsi, og de ødelegger for dem som faktisk trenger hjelp, sier Borch, og fortsetter:

- Jeg tror de fleste kan bidra med noe, enten det er i mindre prosentstillinger eller tilrettelagte oppgaver. Her har også arbeidsgiverne et ansvar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer