Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk ungdom er dårligst i Europa på bruk av prevensjon

- Dette er bekymringsfullt, sier sexualmedisiner Kjell Olav Svendsen.

- BEGGES ANSVAR: Norske gutter er dårligst i Europa på å bruke prevensjon ifølge ny studie. - Det er både gutters og jenters ansvar å sørge for å beskytte seg mot smittsomme sykdommer eller uønsket gravisitet, sier elevene ved Elvebakken videregående skole i Oslo.
Foran fra venstre: Lotte Algot (18) og Venild Buggeland Sælebakke. Bak fra venstre: Torbjørn brekke (18) og Håkon Anton Olavsen (18)
Foto: Espen Røst / Dagbladet
- BEGGES ANSVAR: Norske gutter er dårligst i Europa på å bruke prevensjon ifølge ny studie. - Det er både gutters og jenters ansvar å sørge for å beskytte seg mot smittsomme sykdommer eller uønsket gravisitet, sier elevene ved Elvebakken videregående skole i Oslo. Foran fra venstre: Lotte Algot (18) og Venild Buggeland Sælebakke. Bak fra venstre: Torbjørn brekke (18) og Håkon Anton Olavsen (18) Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske gutter er dårligst på å bruke prevensjon i Europa. Det kommer fram i en ny undersøkelse som Dagbladet kan presentere eksklusivt idag. Undersøkelsen er gjort i forbindelse med Verdens Prevensjonsdag (World Contraception Day) som arrangeres i mer enn 70 land over hele verden. Målet med dagen er å øke kunnskapsnivået om prevensjon og å bidra til å redusere kjønnssykdommer og uønskede graviditeter. 

I undersøkelsen som er utført av det internasjonale analysebyrået GfK i samarbeid med en rekke ikke-kommersielle interesseorganisasjoner, sier 52 prosent av de norske guttene og 49 prosent av jentene at de har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Til sammenligning oppgir «bare» 24 prosent av italienske gutter det samme. 20 prosent av de norske ungdommene mener det er «kjempeflaut» å kjøpe prevensjon, og 18 prosent oppgir at de «ikke liker» å bruke prevensjon.

Om man ser på helheten i undersøkelsen, sier 44 % av de mer enn 5000 spurte at de prioriterer personlig hygiene, som å dusje, vokse bort hår og ta på parfyme, høyere enn å ta med prevensjon når de skal på date. 15 prosent av alle unge mennesker i alderen 18- 26 år har hatt seksuelt overførbare sykdommer det siste året, ifølge en rapport fra det amerikanske forskningssenteret Child Trends.

- Veldig nervøs Dagbladet tar med seg tallene til Elvebakken videregående skole i Oslo. Lotte Algot (18), Venild Buggeland Sælebakke (18), Torbjørn Brekke (18) og Håkon Artur Olavsen (18) er alle overasket over at norske unge er så dårlig på å bruke prevensjon. Samtidig er ungdommene enige om at det er lett å gå til sengs med noen uten å ta forholdsregler.

- Første gang jeg lå med en jente, brukte vi ikke prevensjon, forteller Torbjørn.
- Vi var veldig kåte, og hadde ikke kondom i nærheten, så da ble det bare sånn. Uka etter var jeg veldig nervøs. Det er vel bare i en sånn situasjon at vi gutta blir kjempeglade for at jenta får mensen, sier han og ler.

Ungdommene mener at ungdom generellt  er mer opptatt av å ikke bli gravid, enn å ikke få kjønnsykdommer, og synes ikke det er flaut å kjøpe kondomer eller annen prevensjon.

- Men jeg skjønner at folk kan synes at det er pikant å stå først i køen på Rema og kjøpe en pakke kondomer, mens det står barnefamilier bak og skal handle melk og brød, sier Venild.

- Ikke russisk traktorgummi - Dette er bekymringsfulle tall. Kondom er det eneste som beskytter mot infeksjoner, at ungdom i så liten grad bruker prevensjon må vi som samfunn ta på alvor. Dette handler om å skape gode holdninger. Det holder ikke for helsemyndighetene å slå seg på brystet med en fem år gammel vellykket kampanje. Dette må ungdom minnes på igjen og igjen, sier allmenpraktiker og sexualmedisiner Kjell Olav Svendsen.

- Hva tenker du om at en av fem sier at «de ikke liker å bruke prevensjon»?

- De liker vel ikke å bli smittet heller. I min jobb møter jeg bekymrede ungdommer hver eneste dag. Sånn burde det ikke være i et opplyst land som Norge. Nå kommer det også nye tynnere kondomer, så følsomheten er ikke lenger en unnskyldning. Moderne kondomer er ikke lenger sånn russisk traktorgummi. Å være en god elsker og seksualpartner er også å være en trygg elsker; en man kan være trygg på at ikke smitter deg, sier Svendsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!