Norsk ungdom får stadig mer usunne vaner

De sløver foran TV, røyker, drikker og foretrekker brus framfor frukt. Norsk ungdom blir verre og verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av MADS LARSEN

Undersøkelsen fra Verdens helseorganisasjon gir vann på mølla til de som klager på «ungdommen nå til dags». Det siste tiåret har stadig flere ungdom lagt seg til dårlige vaner, skriver Aftenposten.

Mens vi tidligere var i på sunnhetstoppen, tar norsk ungdom nå kraftig innpå verstingene. Legene advarer mot framtidige helsekonsekvenser.

Frykter for framtida

- Vaner som etableres i ungdommen er vanskelige å vende, sier dr. philos Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen.

Hun er en av de ansvarlige for den norske delen av den omfattende undersøkelsen. Resultatet er nedslående lesing. Spesielt har TV-vanene endret seg. I 1997 brukte 72 prosent av 15 år gamle gutter mer enn to timer foran skjermen, sammenlignet med 54 prosent i 1989. Jentene økte fra 37 til 70 prosent.

En av to 13-åringer har drukket alkohol

Guttene drikker mer brus og spiser mindre frukt enn de jevnaldrende jentene. Men jentene dropper oftere frokosten. 27 prosent dropper morgenmåltidet fire ganger i uka eller oftere. 16 prosent av guttene har like dårlige vaner.

28 prosent av jenter på 15 år røyker ukentlig, mens 23 prosent av gutta gjør det samme. Halvparten av norske 13-åringer har drukket alkohol.

Men det finnes lyspunkter. Ungdommen, og spesielt guttene, driver mer idrett enn før. Sammenlignet med andre land, kan Norge fortsatt skryte av å ha kjekk, sunn ungdom, konkluderer Aftenposten.