Norsk ungdom ruser seg minst

Norsk ungdom ruser seg mindre enn jevngamle i andre vestlige land, viser en fersk kartlegging.

RUSER SEG MINST: Kun fem prosent av norske 15-16 åringer sier de har prøvd illegale stoffer.Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
RUSER SEG MINST: Kun fem prosent av norske 15-16 åringer sier de har prøvd illegale stoffer.Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kun 5 prosent av norske 15-16 åringer sier at de har prøvd illegale stoffer, og det er en mindre andel enn i noe annet vestlig land, skriver Vårt Land.

Kartleggingen er utført av The European School Project on Alcohol and other Drugs (ESPAD) som jevnlig undersøker alkohol- og narkotikabruk blant unge i Europa og USA.

Actis, paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoner og sammenslutninger innen rus- og avhengighetsspørsmål er svært fornøyd.

Har lyktes - Dette er en veldig god nyhet. Det betyr at vi har lykkes med å ta tak i problemer når de oppstår, sett i et europeisk perspektiv, sier assisterende generalsekretær Sten Magne Berglund.

I gjennomsnitt har 18 prosent av 15-16 åringene i de øvrige landene prøvd ulovlige rusmidler.

- Påstandene om at norsk narkotikapolitikk er helt mislykket, er betydelig overdrevet. Norge har hatt en fallende trend over lengre tid som nå har stabilisert seg på et lavt nivå, mens bruken øker i Portugal og andre land som har avkriminalisert narkotika, sier Berglund til Vårt Land.

Gleder seg Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gleder seg også over de norske ungdommenes skepsis til rusmidler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer