OVERRASKET: Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid, er overrasket over hvor lite nordmenn vet om kriger og konflikter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OVERRASKET: Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid, er overrasket over hvor lite nordmenn vet om kriger og konflikter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Norsk ungdom vet lite om krig og konflikter

Halvparten av norsk ungdom klarer ikke å nevne tre væpnede konflikter i verden i dag. Det viser en undersøkelse fra Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensikten med undersøkelsen er å sette internasjonal rett på dagsorden og få økt fokus på undervisning i internasjonale lover og regler, skriver Aftenposten.

I den forbindelse er 1.200 nordmenn i alderen 13 til 80 år spurt en rekke spørsmål om internasjonale kriger og konflikter. Resultatet var skuffende.

Halvparten av de spurte mellom 13 og 15 år kan ikke nevne tre væpnede konflikter som foregår i verden i dag. Én av fem nordmenn vet ikke at det finnes internasjonale regler for hva man kan gjøre og ikke gjøre i krig, og to av fem nordmenn synes det er greit å angripe befolkede byer eller landsbyer.

- Jeg syns helhetsinntrykket er begredelig. Slik jeg ser det, er det ikke mulig å lytte til radio, se på TV, eller lese avis i løpet av en dag, uten å helt greit kunne svare på i hvert fall to av spørsmålene, sier Hanne Sophie Greve, tidligere dommer ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors er også overrasket over resultatene. Hun mener folkerett må inn i opplæringsloven og at kunnskap om Genèvekonvensjonene må inn i samfunnskunnskapsfaget.

- Vi trenger større kompetanse på dette feltet i befolkningen generelt, og da er det bra å begynne med barn og unge, sier Havnelid.

Resultatet av den fullstendige undersøkelsen legges fram førstkommende mandag.

(NTB)