Norsk ungdomsgjeng tatt for internettsvindel

Ved hjelp av Internett fikk ungdommene tak i over 1000 kredittkortnummer. Deretter kjøpte de varer og tjenester på norske nettbutikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er blant de største av sitt slag i Norge. Blant de 20 som foreløpig er mistenkt, er to bare 14 år gamle.

Ved hjelp av Internett fikk ungdommene tak i kredittkortnummer tilhørende utenlandske Visa-, Euro- og Mastercard-kunder. Flere nettsteder har hemmelige snakkekanaler hvor hackere og datapirater møtes. På en slik snakkekanal fikk ungdommene fra Holmlia kjøpt kredittkortopplysninger til over 1000 intetanende amerikanere, nederlendere og engelskmenn.

Mobiler som lønn

Deretter startet de storhandel på norske nettbutikker.

For om lag en million kroner handlet ungdommene en mengde mobiltelefoner, spillmaskiner, kamerautstyr og CD-plater.

Varene ble bestilt til adresser på Holmlia. De som hentet pakkene på posten, fikk dyre mobiltelefoner som lønn. Resten av varene brukte ungdommene selv, eller solgte videre til venner og bekjente.

- Dette er den mest omfattende saken vi har hatt, som omhandler kredittkortsvindel på Internett, forteller politiinspektør Beate Brinch Sand fra økonomiseksjonen ved Oslo politidistrikt. Politiet ble koplet inn i saken etter at kortselskapet Europay Norge oppdaget den storstilte aktiviteten. Til nå har politiet aksjonert mot tre adresser på Holmlia, og tatt beslag i PC-utstyr og varer for rundt 150000 kroner.

15 ungdommer, hvorav to bare er 14 år og tre er jenter, er til nå avhørt som mistenkte i saken.

Tilstått

- En rekke av disse har tilstått forholdet, og vi utelukker ikke at flere vil bli knyttet til svindelen etter hvert som etterforskningen fortsetter, sier Brinch Sand.

Alle de mistenkte er under 20 år, men de aller fleste har tidligere vært i politiets søkelys for ran, grove tyverier og mindre alvorlige forhold.

- Dette er en gjeng som kjenner hverandre. Vi har også mistanke om at det kan finnes bakmenn bak enkelte av personene. Saken har et internasjonalt tilsnitt, hvor vi ser forgreininger til Sverige og andre norske byer, opplyser Brinch Sand.

Hun reagerer på hvor enkelt det var for ungdommene å svindle til seg varer via Internett.

- Jeg setter store spørsmålstegn ved sikkerhetsrutinene kortselskapene har. Det eneste ungdommene trengte, var kortnummeret og utløpsdatoen. Dermed kunne de handle for store summer på nettbutikker rundt om i landet, sier hun.

Etterforskerne tror de som har solgt ungdommene kortnummer, lett kan ha skaffet disse fra restauranter eller ved å hacke seg inn i banker.

Politiet har gitt saken høy prioritet, og regner med at etterforskningen vil være ferdig før sommeren.