|||(Dagbladet): Forelesnings- serien «Israel-Palestina-konflikten: Hva er forskningsbasert kunnskap?» skaper sterke reaksjoner ved den israelske ambassaden i Norge og i israelsk media.
På lista over foredrags- holdere står blant annet flere som har markert seg for ulike typer boikott av Israel. Andre er kritiske til dagsaktuell Israelsk politikk.
- Jeg kan ikke hjelpe for å lure på om «inngangs- billetten» til et slikt seminar er utskjelling av Israel, skriver ambassaderåd ved Israels ambassade i Norge, Aviad Ivri, i et brev gjengitt på ambassadens nettsider.
- Stjernelag
Også i Israel får seminaret oppmerksomhet. En kilde i israelsk UD sier til den israelske avisa Haaretz at det er sjelden utenrikstjenesten involverer seg i akademisk debatt på denne måten, men at listen over forelesere provoserte.

- Dette stjernelaget av Israel-hatere krysser en linje, sier han til avisa og uttrykker bekymring for at ingen med et «nøytralt» syn på Israel står på lista over talere.
Kritikken preller av hos ledelsen på NTNU, som er kjent med at seminarene er omstridte.

- Så langt er ett av seks seminarer avholdt. Opplegget er laget av fagfolk med forskningsbasert innsikt, sier rektor Torbjørn Digernes ved NTNU til Dagbladet.
«Bygge bredt perspektiv»
På seminarets nettsider står følgende:

«Hensikten med denne forelesningsserien er å gi rom for en bred faglig debatt om konflikten i Midtøsten. Forelesningsserien søker å bygge opp et bredt perspektiv på konflikten.»
Et av foredragene spør om en etnisk rensing av Palestina er et premiss for opprettelsen av Israel.
- Er det problematisk at samtlige foredragsholdere har markert seg som kritikere av israelsk politikk eller støtter en akademisk boikott av landet?
- Jeg forventer at forskningsbasert og vitenskapelig innsikt er kriteriet for forelesningene. Og om det ikke er slik at akademikere også får lov å engasjere seg politisk, så har vi en svært vanskelig situasjon, sier Digernes.

- Støtter du selv en akademisk boikott av Israel?
- Nei, jeg mener at dialog er viktig i en konflikt der partene står mot hverandre på en slik måte, sier Digernes.
Flere saker
I Israelske medier føyer saken seg inn i en rekke av historier om Norge.
Disse er invitert for å holde seminar:
• Seniorforsker Cecilie Hellestveit, Norsk senter for menneskerettigheter• Professor Stephen Walt, Harvard University
• Direktør Nils Butenschøn, Norsk senter for menneskerettigheter
• Professor Moshe Zuckermann, Tel Aviv University
• Professor Hilde Henriksen Waage, Universitetet i Oslo
• Professor Ilan Pappé ved University of Exeter
Forrige uke omtalte Israels utenriksminister Avigdor Lieberman norske observatører byen Hebron som «fiendtlige» mot Israel.