Norsk universitetslektor kastes ut av Tyrkia

Menneskerettsforkjemperen Kariane Westrheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den norske universitetslektoren Kariane Westrheim blir nektet å komme inn i Tyrkia. Årsaken skal være at hun har engasjert seg i kurdernes rettigheter.

Westrheim, som har vært en sentral person i Raftostiftelsen som styremedlem og medlem av Raftopris-komiteen i en årrekke, ble holdt tilbake på flyplassen i Istanbul lørdag.

Hun fikk beskjed om at hun vil bli sendt ut av landet igjen søndag, skriver Bergensavisens nettutgave.

Ifølge Westrheim, som er ansatt ved Universitetet i Bergen, er årsaken at hun har engasjert seg i rettighetene kurderne i landet.

- Støttet separatisme

- De sier at jeg har støttet separatisme og at jeg derfor vil bli bannlyst og aldri får dra tilbake igjen, sier Westrheim, som skulle delta på en kvinnekonferanse i Tyrkia.

Westrheim er styreleder for EU Turkey Civic Commission (EUTCC), et samarbeid mellom flere organisasjoner som overvåker menneskerettighetsorganisasjonen i Tyrkia. Hensikten er å kunne slå fast om Tyrkia oppfyller kravene EU har satt for at landet skal kunne bli medlem av unionen.

I kontakt med UD

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter at de har vært i kontakt med Westrheim, som opplyste at hun ikke trengte ytterligere bistand.

- Hun ble stoppet i passkontrollen og ha fått beskjed om at hun vil bli sendt ut med et fly søndag, opplyser UDs pressekontakt Ragnhild Imerslund til NTB.

- Vi vil undersøke bakgrunnen for at hun ble stoppet og vurdere om dette er noe vi skal ta opp med tyrkiske myndigheter, fortsetter Imerslund.

NTB

KASTES UT AV TYRKIA: Universitetslektor Kariane Westrheim ved Universitetet i Bergen fikk ikke komme inn i Tyrkia. Hennes engasjement for kurdernes rettigheter skal være årsaken. Foto: Scanpix
KASTES UT AV TYRKIA: Universitetslektor Kariane Westrheim ved Universitetet i Bergen fikk ikke komme inn i Tyrkia. Hennes engasjement for kurdernes rettigheter skal være årsaken. Foto: Scanpix Vis mer