Norsk utenlandsstudent må lære om Norge

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Her sitter Eivind Kvernø (26) - med tre års sykepleierutdanning i Australia - som eneste nordmann på Nasjonalt sykepleiefagkurs i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her skal han lære om Norge og det norske systemet, selv om han kan det meste fra før.

- De første kursdagene hadde vi vanlig samfunnsfag som jeg lærte alt på ungdomsskolen og videregående, sier 26-åringen, som synes det er merkelig at det ikke fins eget undervisningsopplegg for norske elever. Medelevene er deltakere fra hele verden, flere godt utdannede folk som har kjempet i årevis mot byråkratiet for å få sin utenlandsutdannelse godkjent i Norge.

Assistentjobb

- Det er absurd at det skal være så vanskelig å få jobb som sykepleier i et land som mangler flere tusen sykepleiere, sier Kvernø. Ifølge Norsk Sykepleierforbund er behovet på 3500- 5000 årsverk.

Kvernø har kjempet mot byråkratiet siden før jul, da han kom hjem fra Australia etter tre års sykepleierutdanning. I påvente av å få godkjent utdannelsen har han måttet jobbe som assistent ved Regionsykehuset i Trondheim.

Siden Dagbladet første gang skrev om saken 4. april i år har Kvernø fått «lisens som sykepleier» fra Statens autorisasjonskontor, men den gir ham ikke adgang til å jobbe selvstendig. Alt han gjør må skje under veiledning og kontroll av autorisert sykepleier.

Farvel til Norge?

Ved utgangen av neste uke er han ferdig med fagkurset i Oslo, men selv ikke da kan han være sikker på å få jobbe som sykepleier.

- Jeg har forstått det slik at kursbeviset må vedlegges søknaden om godkjenning, og at det kan bli stilt krav om ytterligere utdanning eller praksis.

Kvernø begynner å bli lei av all ventingen og den kaotiske saksbehandlingen og er fristet til å reise tilbake til Australia. Der han kan få jobb ved Nambour General Hospital, ved de deilige strendene i Queensland.

For tre år siden ble han rådet til å ta utdannelsen i utlandet, fordi Norge trenger folk som har vært utenlands og tilegnet seg kunnskap. Ingen sa noe om godkjenningsbyråkratiet som ventet her hjemme.

PÅ KURS: Det er flere måneder siden Eivind Kvernø (26)avsluttet treårig sykepleierutdanning i Australia, men han får fortsatt ikke jobbe som sykepleier i Norge.