Norsk vann- revolusjon

ANTALYA (Dagbladet): Med norske Jan Halvorsen i hovedrollen ble det i går skrevet verdenshistorie på havna i Antalya. Ti millioner liter ferskvann er på vei fra Tyrkia til det tyrkisk-okkuperte Nord-Kypros. Det skjer i en 112 meter lang, norskbygd vannpose. Dette kan bli framtidas måte å frakte vann på. Men i det turbulente Midtøsten er prosjektet også dynamitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dette området er vann storpolitikk. Tyrkernes satsing på eksport av vann kan få følger for både Kypros-konflikten og fredsforhandlingene om Midtøsten.

Oslo-firmaet Nordic Water Supply ASA har siden 1980 arbeidet med å utvikle en vannpose som er sterk nok til å bli tauet over store havområder. På sin vei til Nord-Kypros skal nå posen, som er lagd av polyten og plastbelagt vev, opp til eksamen.

Distansen på denne visningsturen tilsvarer avstanden mellom Tyrkia og Gaza og halvveis tilbake.

Nasjonal begivenhet

Mer enn 50 tyrkiske pressefolk møtte opp da vannposen, som ble fraktet av en slepebåt, dro fra havna i Antalya i går. Energiminister Cumhur Ersümer var i storform og kunne fortelle at det også foreligger planer om å frakte vann mellom de tyrkiske byene på Middelhavskysten ved hjelp av norske vannposer.

- Spør ikke meg når det kommer i gang. Vi er klare, vi bare venter på at nordmennene kan øke kapasiteten, sa den tyrkiske energiministeren til Dagbladet før han tok med seg horden av pressefolk og fløy tilbake til hovedstaden Ankara.

Fra 1. juli skal det fraktes om lag 11 millioner liter vann til Nord-Kypros i døgnet. Ved årsskiftet vil til sammen tre norskbygde vannposer være i drift, og da blir kapasiteten nesten fordoblet.

Hver av disse posene kan fylles med 20 millioner liter vann. Turen fram og tilbake mellom Tyrkia og Nord-Kypros tar om lag et døgn.

Heller Fanden sjøl

Oslo-firmaet har en tiårskontrakt med Tyrkia. Foreløpig blir inntektene 30 millioner kroner i året.

Det er stor vannmangel på den delte turistøya Kypros. På sin pressekonferanse i går tilbød den tyrkiske energiministeren også å levere vann til gresk-kypriotene, men svaret derfra er et kontant nei.

Regjeringen på Kypros setter liten pris på det de ser som tyrkisk selvtekt i det okkuperte Nord-Kypros.

- På sikt kan det å levere vann til Nord-Kypros være et tillitsskapende tiltak, sier Jan Halvorsen, daglig leder i Nordic Water Supply.

I øyeblikket er ikke det tilfellet. Gresk-kypriotene kjøper heller vann av Fanden sjøl enn av tyrkerne.
Det var ingen norske flagg på havna i Antalya i går, og det var kanskje like bra. Norge spiller en viss meklerrolle i Kypros-konflikten for tida. Derfor ligger også norske myndigheter lavt når det gjelder vanntransporten til Nord-Kypros.

Provo-
kasjon

I havnebyen Manavgat har tyrkerne bygd et anlegg som kan skipe ut 500000 tonn vann i døgnet. En rekke land, med Israel og flere arbiske land i spissen, står på Tyrkias ønskeliste som vannkunder. Men politisk er tida neppe moden.

Tyrkia holder for tida på med gigantiske damprosjekter i Anatolia-området, der vann fra Eufrat og etter hvert Tigris skal demmes opp. Dette går ut over Syria og Irak som får vann med dårligere kvalitet.

Selv om vannet som eksporteres i de norske vannposene kommer fra egne tyrkiske kilder, ser de to araberstatene på den tyrkiske vann-eksporten som en ren provokasjon.

Ingen boble

Slik ser ikke Halvorsen det: - Mennesker lider rundt omkring i verden på grunn av mangel på vann, og mange politiske konflikter forblir uløste. Når vi kan avhjelpe nød og samtidig tjene penger, ser jeg ikke noe galt i det, sier Halvorsen.

- Vi har en langsiktig kontrakt med Tyrkia, vi har et produkt som virker, og vi begynner å tjene penger til sommeren. Jeg har vondt for å se at vi er en boble som vil sprekke, sier Halvorsen til norske skeptikere.

I dag har Halvorsens firma seks ansatte, men antallet øker til tjue når vanneksporten til Nord-Kypros kommer i gang. I framtidsplanene inngår både Hellas, Midtøsten, Madeira og Karibia. Nordic Water Supply har også inngått en foreløpig avtale om å frakte vann fra Norge til Rotterdam.

- Men det er viktig å ikke løpe før man har begynt å gå. Derfor tar vi én ting av gangen, sier Jan Halvorsen.