Norsk vann kilden til rikdom

Norske produsenter satser på å selge dyrt, norsk vann med høy kvalitet. Best pris for norsk eksportvann får vi i New York. Der koster norsk vann 70 kroner literen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnvann fra bygda Vatnestrøm i Aust-Agder kan du kjøpe på flaske i New York for rundt 70 kroner literen. Slik er virkeligheten i kampen om tørste kunder. Vann blir gjerne fraktet rundt halve jorda så lenge noen vil betale.

- I USA er kundene villige til å betale mer for utenlandsk vann enn for sitt eget lokale vann. Vi har satset på å utvikle et produkt med høy kvalitet til et marked som er mer interessert i design enn det vi er i Norge, sier Øystein Kjæreng i Voss of Norway.

Eksklusivt

Norge eksporterer vann for 23,8 millioner kroner i året og kjøper vann for 6,1 millioner. I Norge blir ofte utenlandsk vann sett på som mer eksklusivt enn norsk. Norske vannprodusenter satser på at utlendingene synes norsk vann er like eksklusivt.

- Vi har ikke mulighet til å konkurrere på pris, men i en del land kan vi konkurrere på kvalitet, sier daglig leder i Olden Brevatn, Knut Ødven.

Av de 15 millioner literne de produserte i fjor, gikk 1,5 millioner liter halve jorda rundt og ble blant annet solgt i Japan og USA.

Mens Olden, Imsdal og Voss blir fraktet ut av landet, får vi Perier, San Pellegrino og Vitelle tilbake.

- Dette dreier seg om hvilke assosiasjoner man har til produktet. Det gir bedre assosiasjoner å sette Perier på bordet enn en flaske Farris, sier Per Klevenberg i Jensen & Co som distribuerer vannet.

- Det virker litt jålete?

- Jeg vil ikke kalle det jålete. De kundene som kjøper disse merkene, er ofte veldig bevisste. Det blir akkurat som at noen kjøper BMW, mens andre tar til takke med en enklere bil.

Konkurranse

Flere i bryggerinæringen sier at de vegrer seg for å satse i utlandet på grunn av den harde konkurransen. Voss of Norway er en av dem som likevel satser. De kjøpte en vannkilde i Iveland i Aust-Agder, utviklet en helt ny flaske, fant navnet Voss og er nå på det amerikanske markedet

- Men hvorfor kaller dere vannet Voss når kilden ligger på Sørlandet?

- Vi brukte et amerikansk PR-byrå og kom fram til at Voss var et bra navn. Det er et enkelt navn som er lett å si på flere språk - i tillegg til at det gir positive assosiasjoner for dem som kjenner Norge, sier Øystein Kjæreng.

<B>SMARTINGER:</B> Øystein Kjæreng og resten av firmaet Voss Norway AS gjør det skarpt i USA.