Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk våpenhjelp til USA

Utstyret ble sendt til Midt-Østen 10 dager før invasjonen av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var rett før invasjonen, i mars 2003 at Norge trådte til og lånte ut våpen til USA.

Laserlysingsutstyr og avstandsmålere utlånt til US Marines Corps og sendt fra Gardermoen til Kuwait etter klarering av regjeringen. Det melder NRK i dag.

Ville avvente FN-vedtak

Samtidig var regjeringen imot en krig som ikke var støttet av et vedtak i FNs Sikkerhetsråd.

Ifølge NRKs kilder ble 25 kasser med utstyret som brukes til å peke ut bombemål likevel fraktet med helikopter til den amerikanske militærbasen Camp Doha der soldatene trente med utstyret fram i 10 dager, fram til en dag før invasjonen.

Før invasjonen i Irak ba USA Norge om støtte og personell, men det offiselle Norge sa nei.

- Den norske holdningen står fast, først må dette behandles i Sikkerhetsrådet, sa UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik den gangen.

-Ble brukt i Irak

image: Norsk våpenhjelp til USA

- Det er ingen tvil om at ustyret var inne i Irak, sier en kilde nå til NRK.

NRK sitter på dokumenter som viser at Forsvarets overkommando i februar 2003 ga ordre om frakte laserustyret fra Setermoen og Stamsund til Østlandet. Og 25. februar ble utstyret tolldeklarert.

Utstyret ble utlånt til USA, og kom tilbake i sommer med tydelige splintskader. Overfor NRK bekrefter Klespvik i dag at utstyret har vært utlånt til de amerikanske styrkene. Han sier utlånet er uproblematisk.

- Det ville ha vært mer oppsiktsvekkende om Norge hadde nektet å levere ut slikt utstyr til en alliert, sier UDs pressetalsmann i dag.

Klepsvik vil ikke kommentere NRKs spørsmål om at Forsvarets overkommando i ordren ba Forsvaret om å avvente en behandling i Sikkerhetsrådet.

- Hvilke utspill som går mellom ulike etater før endelig avgjørelse vil jeg ikke kommentere. Utstyret ble utlånt.

På spørsmål om utlånet ble klarert av politikerne bekrefter Klespvik at «regjeringen står inne for alt Norge gjør». Han vil imidlertid ikke gå inn på den konkrete saksbehandlingen.

Styrer raketter

Laserutstyret brukes til å måle avstanden til bombe og missilmål, samt å føre missilene og bombene rett på målet. I praksis «peker» man på målet med laserlyset. Missilene eller bombene styrer seg så automatisk mot stedet laserlyset treffer.

Utstyret som Norge lånte ut brukes av spesialenheten Kystjegerkommandoen for å styre missilsystemet Hellfire. Dette er missiler som også brukes blant annet av amerikanernes kamphelikoptre.

Mannskapene som opererer laserutstyret kan velge ut mål på over 10 kilometers avstand for fly og helikoptre. På denne måten kan helikoptrene og flyene avfyre sine missiler og bomber uten selv å se målet, eller fra steder der de selv kan være trygge fra å bli skutt ned.

Forklaringsproblem

SV-leder Kristin Halvorsen mener regjeringen har et stort forklaringsproblem i denne saken.

- Jeg vil umiddelbart skrive til Kjell Magne Bondevik og be om en redegjørelse i denne saken. Stortinget er ikke informert om at det er lånt ut norsk militært utstyr til USA i forbindelse med Irak-krigen, sier hun til NTB.

Hun mener det ikke bør vanlig med slikt utlån.

- Det må være høyst uvanlig at Norge låner ut utstyr som skal identifisere bombemål i en krig vi er imot. Dette er en alvorlig sak for regjeringen, sier Halvorsen.

Seniorforsker ved Senter for menneskerettigheter, Asbjørn Eide, mener saken er folkerettslig betent, melder NTB.

Han sier at det på denne tiden var ganske klart at Sikkerhetsrådet ikke ville godkjenne krigen, og at myndighetene må ha hatt kunnskap om at utstyret skulle brukes til krigføringen i og med at det ble overført til Kuwait på dette tidspunktet.

<B>PRESISJONSUTSTYR:</B> Laserutstyret som ble levert til USA brukes i Norge av kystjegerkommandoen til å guide Hellfire-missiler. Missilene er et av kystjegernes viktigste våpen og kan ved hjelp av laserutstyret treffe mål over en mil unna.
LASER: Det er lasermålere av denne typen, produsert av den amerikanske produsenten Litton (nå en del av våpenprodusenten <a href=http://www.dsd.es.northropgrumman.com/laser/ALATS.html>Northrop Grumman</a>), som Norge lånte ut til amerikanske styrker i Irak-krigen.
SMARTE BOMBER: Laserutstyret fører såkalte smarte bomber og raketter rett på sine mål. For amerikanerne har trolig dette vært viktig utstyr for å støtte blant annet kamphelikoptre av typen Apache, som også bruker Hellfire-missiler. Det kan også guide bomber sluppet i fra Stealth-fly.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media