Norsk våpeninspektør til Irak ved juletider

Statens strålevern har fått klarsignal til å sende en kjernevåpenekspert til Irak ved juletider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har lagt inn tre navn i den internasjonale basen over aktuelle personer. Av disse tre er det én det konkret er snakk om skal reise om ikke altfor lenge. Det kan bli rundt jul en gang, sier direktør Ole Harbitz i Statens strålevern til NTB.

Harbitz bekrefter at den aktuelle personen allerede er kontaktet av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og er forberedt på å dra til Irak. Hvem det dreier seg om holdes strengt hemmelig.

- Blant disse tre navngitte så er det kunnskap om hvordan man måler stråling, kunnskap om reaktorvirksomhet og kunnskap om kjernevåpen. Vi sier ikke mer enn det, sier Harbitz.

Trolig flere

Norge har også meldt inn eksperter på biologiske og kjemiske våpen til basen over aktuelle våpeninspektører.

Forsvaret forskningsinstitutt har flere ansatte som tidligere har vært våpeninspektører i Irak. Forsker Pål Aas og forskningssjef Bjørn Arne Johnsen sitter begge på betydelig kompetanse fra tidligere oppdrag.

Tidligere har også fem personer vært på kurs i USA og Canada for videreutdanning om kjemiske våpen, analysemetoder og konvensjoner om kjemiske våpen.

Trolig vil også norske inspektører med biologisk og kjemisk kompetanse bli sendt til inspektør-tjeneste i Irak i nær framtid.

Hemmelig

Lederen av FNs våpeninspektørenhet UNMOVIC, svensken Hans Blix, har hatt flere samtaler med aktuelle norske inspektører tidligere. Samtidig sitter Blix på en lang liste over internasjonale eksperter han kan plukke fra.

Identiteten på de utvalgte inspektørene blir ikke kjent før de sendes til Irak, og nasjonale myndigheter blir offisielt holdt utenfor valgene som tas.

- Vi er ikke i en posisjon hvor vi har denne typen opplysninger eller søker den type opplysninger, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet på spørsmål om norske eksperter.

Grunnen er at inspektørene ikke skal være representanter for det enkelte land, men fremstå som en uavhengig gruppe.

(NTB)